0 5 - 0 8 - 2 0 1 0
Arginine-alpha-ketoglutaraat (AAKG) is voor bodybuilders de moeite niet (Nutrition. 2006 Sep;22(9):872-81.)
NO-precursoren zijn interessant voor krachtsporters, maar niet alle NO-boosters komen even overtuigend uit de studies. Zo doet arginine-alpha-ketoglutaraat (AAKG) in een studie van Baylor University wel iets, maar bodybuilders kunnen hun geld misschien beter besteden aan iets anders.
De makers van AAKG-supplementen gebruiken een idee dat de makers van Stimol al jaren geleden kregen: je stopt een aminozuur als arginine, ornithine of citrulline in een supplement, samen met een verbinding uit de citroenzuurcyclus. Het aminozuur haalt versneld ammonia uit het bloed, de andere component laat spiercellen meer voedingsstoffen verbranden. Netto resultaat: een supplement dat prestaties verbetert en vermoeidheid vermindert en - via de omzetting van de aminozuren in stikstofmonoxide - ook nog eens de spiergroei stimuleert.
Dat belooft wat, zou je zeggen. Nou maakt in studies een mengsel van citrulline en malaat die belofte inderdaad waar, en er zijn ook aanwijzingen dat een mengsel van argine en aspartaat interessante ergogene effecten heeft. Maar arginine en alpha-ketoglutaraat, tsja...
De onderzoekers gaven mannen van 30-50 jaar, die al geruime tijd met gewichten trainden, 8 weken lang elke dag 12 gram AAKG. De mannen verdeelden die inname over
drie momenten. De capsules die ze gebruikten bevatten evenveel gram arginine als alpha-ketoglutaraat. Een controlegroep trainde ook, maar slikte een
placebo.
De proefpersonen trainden 4 keer per week, en namen elke spiergroep 2 keer per week onder handen. Het dieet en het trainingsprogramma van de controlegroep en de AAKG-groep waren identiek. De proefpersonen deden tijdens hun trainingen 2 oefeningen voor de borst, 2 voor de rug, 1 voor de schouders, 1 voor de biceps, 1 voor de triceps, 1 voor de buik, 2 voor de quadriceps, 2 voor de hamstrings, 1 voor de kuiten en 1 voor de onderrug.
Na 4 en 8 weken suppletie zagen de onderzoekers dat de proefpersonen in de AAKG-groep meer vooruitgang boekten bij het bankdrukken. Het gewicht waarmee de proefpersonen in de AAKG-groep nog net 1 rep konden bankdrukken nam uiteindelijk toe met 9 kilo. Bij de controlegroep was dat 3 kilo.
Effect op de lichaamssamenstelling had AAKG niet, zie je in de tabel hierboven.
De onderzoekers keken ook of AAKG de aerobe prestaties van de proefpersonen op de cardio-apparatuur verbeterde. Dat gebeurde niet.
De uitkomsten vallen de onderzoekers tegen, lees je tussen de regels door, maar schorten hun oordeel over AAKG nog even op. "Further research is needed to examine the role of AAKG supplementation during training in untrained and trained populations before definitive conclusions can be drawn regarding its potential ergogenic value."
|
|
|