Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duursport & doping       Duursport & voeding       Duursportsupplementen       L-Arginine    

2 6 - 0 5 - 2 0 1 0

  Arginine met druivenextract vergroot uithoudingsvermogen (J Strength Cond Res. 2010 May;24(5):1306-12.)

Een supplement met het aminozuur L-arginine en een extract uit druivenschillen verhoogt de intensiteit waarbij je je kunt inspannen zonder dat je moe wordt. Dat schrijven bewegingswetenschapper van de University of Nebraska-Lincoln in de Journal of Strength and Conditioning Research.

Extracten uit druivenpitten of -schillen bevatten fenolen die de afbraak van het 'goede radicaal' stikstofmonoxide [NO] in het lichaam afremmen. Omdat meer NO soepeler vaatwanden betekent, beschermen de extracten dus de bloedvaten en verhogen ze het gemak waarmee het hart zuurstof en voedingsstoffen naar spiercellen verpompt.

L-Arginine is een precursor van NO. Dat de combinatie van L-arginine en druivenextract de conditie verbetert is helemaal niet zo'n rare gedachte. Bij inspanning komt er meer ammonium in het bloed, en dat betekent vermoeidheid. L-Arginine stimuleert processen waardoor het lichaam sneller ammonium afvoert.

Studies vinden de ene keer dat L-arginine vermoeidheid remt, de andere keer niet. Het effect van een combinatie van druivenextract en L-arginine is echter nog nooit onderzocht. Vandaar dat de onderzoekers op kosten van de Amerikaanse supplementenketen General Nutrition Corporation een combinatie van 1500 mg L-arginine en 150 mg druivenschil-extract uitprobeerden.

Hun 50 mannelijke proefpersonen [gemiddelde leeftijd: 23] slikten het supplement 4 weken lang. Een deel slikte een placebo, een ander deel slikte dagelijks 1500 mg L-arginine en 150 mg druivenextract, nog een ander deel slikte een dubbele dosering. De proefpersonen waren ongetraind.

Voor en na de 4 weken bepaalden de onderzoekers de physical working capacity at the fatigue threshold van hun proefpersonen [PWCFT] als die fietsten. Wat dat precies is, zie je hieronder. Je kijkt naar de gegevens van 1 persoon.


Arginine met druivenextract vergroot uithoudingsvermogen


De hoogste intensiteit waarbij de vermoeidheid niet significant oploopt hierboven is 140 Watt. Dat gebeurt wel bij een intensiteit van 170 Watt. Als je daar nou het gemiddelde van neemt, dan heb je de PWCFT. Zeg maar: met welke intensiteit je je langdurig kunt inspannen zonder dat je moe wordt. In dit geval is dat 155 Watt.

Die PWCFT neemt toe door de suppletie. Je hebt er niet eens zoveel L-arginine voor nodig - de lichte dosering werkt net zo goed als de zware.


Arginine met druivenextract vergroot uithoudingsvermogen


"These findings supported the use of arginine-based supplements, at the dosages examined in the present investigation, as an ergogenic aid for untrained individuals", concluderen de onderzoekers.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken