04.05.2011

Arginine nutteloos voor bodybuilders, zegt studie

Meer NO door een supplement met L-arginine? Een grotere bloedtoevoer naar de spieren? Meer aanmaak van spiereiwitten? Vergeet het maar, zeggen bewegingswetenschappers van McMaster University. Volgens hun studie hebben bodybuilders en andere krachtsporters niets aan supplementen met L-arginine. Wij lazen het artikel, maar gooien onze NO-boosters nog niet weg.

Studie
De onderzoekers lieten 8 mannen van vooraan de twintig hun ene been trainen op weerstandmachines. Daarna dronken de mannen een shake met aminozuren plus 10 gram arginine [ARG], of net zo'n shake met een vergelijkbare hoeveelheid glycine [CON]. Glycine is, net als arginine, een niet-essentieel aminozuur, maar dan zonder de ergogene effecten van arginine.

Resultaten

De onderzoekers keken na de training in het bloed van de proefpersonen naar de effecten van hun suppletie. De concentratie van die aminozuren steeg zoals ze verwachtten, maar de stijging van de concentratie nitriet en nitraat bleef uit. Als argininesupplementen zouden leiden tot meer NO, dan zou je meer nitraat en nitriet moeten zien. Wel steeg de groeihormoonspiegel.


Arginine nutteloos voor bodybuilders, zegt studie


Effecten op de aanvoer van bloed naar de getrainde beenspieren zagen de onderzoekers niet. De vaten verwijdden zich door de argininesuppletie dus niet.

Na de training haalden de onderzoekers uit zowel de niet-getrainde [REST] als de getrainde beenspier [EX] monsters. Daarin bepaalden ze de aanmaak van spiereiwitten. In de EX-monsters was die verhoogd, in de REST-monsters niet, maar de suppletie met arginine had geen affect.


Arginine nutteloos voor bodybuilders, zegt studie


Conclusie
"These results bring into question the ergogenic potential of arginine in healthy young men and suggest that neither NO synthesis nor muscle blood flow are limiting to muscle anabolism when an adequate amount of EAA is provided", concluderen de onderzoekers.

Een interessant onderzoek, maar hij ondergraaft ons geloof in NO-supplementen niet. Niet alleen omdat de onderzoekers hun proefpersonen pas na de training hun supplementen gaven in plaats van daarvoor, maar ook omdat de praktijkervaring uitwijst dat je meestal pas na enkele dagen iets merkt van NO-supplementen. Bovendien zouden NO-supplementen niet zozeer moeten leiden tot een directe aanmaak van meer spiereiwitten, maar tot een verhoogde recrutering van stamcellen door spierweefsel.

Bron:
J Nutr. 2011 Feb;141(2):195-200.

Meer:
Meer resultaat krachttraining door 3 gram L-arginine per dag (23-8-2010)
Arginine-alpha-ketoglutaraat (AAKG) is voor bodybuilders de moeite niet (5-8-2010)
Argininesuppletie heeft anabole effecten bij krachttraining (21-3-2010)