2 1 - 0 3 - 2 0 1 0
Argininesuppletie heeft anabole effecten bij krachttraining (J Strength Cond Res. 2010 Mar 17. [Epub ahead of print].)
Bodybuilders of powerlifters die L-arginine gebruiken gaan waarschijnlijk sneller vooruit. Volgens een Poolse studie die binnenkort verschijnt in de Journal of Strength & Conditioning Research verhogen forse doses van het aminozuur de aanmaak van IGF-1 en groeihormoon.
De meest populaire supplementen met L-arginine en analogen of precursoren zijn de NO-boosters. Als je dagelijks tien gram L-arginine of een precursor daarvan slikt, zouden die supplementen best wel eens kunnen werken. Dat is de dosis die de Polen 3 weken lang gaven aan 9 powerlifters van 18-33 jaar. Als je het precies wilt weten: de proefpersonen slikten 2 keer per dag 3 gram L-arginine, 2.2 gram L-ornithine en een monsterdosis van 12 mg vitamine B12. Ornithine is een precursor van arginine. Een controlegroep van 8 sporters slikte een placebo.
De Polen lieten de powerlifters tijdens de 3 weken dat de proef duurde weinig sets maken. De powerlifters deden alleen de bench-press, de squat en de dead-lift. Per oefening deden de proefpersonen 5-8 sets van 1-3 reps. De belasting was 90-120 procent van het gewicht waarmee ze nog net 1 rep konden maken.
Tijdens de 3 weken ging bij de argininegebruikers de concentratie groeihormoon omhoog. Op zich is dat niet verrassend. Arginine is een limiterende factor voor de aanmaak van groeihormoon. Geef je mensen arginine, dan maken ze meer groeihormoon aan.
In mindere mate steeg bij de argininegebruikers de concentratie IGF-1.
Met het bindingseiwit IGFBP-3 deed de suppletie weinig, met de cortisol- en testosteronspiegel gebeurde niets, en ook op merkers van spierschade als melkzuur [LA] en melkzuurdehydrogenase [LDH] was het effect van de suppletie gering. Misschien komt dat omdat de proefpersonen een klein trainingsvolume hadden, en niet to failure trainden. Ze trainden niet hard genoeg. Was dat anders geweest, dan had de suppletie misschien wel effect gehad.
De positieve effecten op groeihormoon en IGF-1 zijn groot genoeg om de spiergroei te bevorderen. Of suppletie met L-arginine ook echt resulteert in meer kracht of spiermassa kun je niet uit de studie opmaken.
Tussen twee haakjes: de supplementenindustrie claimt niet dat NO-boosters de spieraanmaak vermeerderen via de afgifte van groeifactoren. De industrie claimt dat L-arginine omzet in stikstofmonoxide of NO. NO zou in de spiercel anabole processen versterken.
|
|
|