Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  CLA       Chroom       Duursportsupplementen       Afslanksupplementen    

0 6 - 0 2 - 2 0 0 8

  Astaxanthine tilt duurinspanningen op een hoger plan (Biochem Biophys Res Commun. 2008 Feb 22;366(4):892-7.)
Astaxanthine, een broertje van good old beta-caroteen, laat muizen langer achter elkaar rennen in een molentje en verhoogt daarbij de verbranding van vet. Volgens onderzoekers van Kyoto Prefectural University of Medicine ontziet het caroteen daarbij ook nog eens het spierweefsel.
Even het geheugen opfrissen. Astaxanthine is een caroteen dat je vooral in algen en zeewier tegenkomt - en in garnalen en kreeften. Zalmkwekers willen het gaan gebruiken om hun zalmen een paarse kleur te geven. Vooral in Japan zijn onderzoekers naarstig op zoek naar ergogene toepassingen van de stof.
Geef je astaxanthine aan proefdieren, dan worden ze minder snel dik als je ze vetmest. Bovendien verhoog je hun uithoudingsvermogen en verminder je de aanslag op hun glycogeenvoorraad door duurinspanning.
In een studie die onlangs verscheen in Biochemical and Biophysical Research Communications vertellen Japanners over nog meer interessante proeven met astaxanthine. Ze gaven muizen vier weken voer dat voor 0,02 procent uit astaxanthine bestond. Een controlegroep kreeg gewoon voer. Van zowel de astaxanthinegroep als de controlegroep lieten de onderzoekers de helft van de muizen twee keer per week trainen in een molentje.
Toen de onderzoekers na vier weken de getrainde muizen lieten rennen tot ze letterlijk niet meer konden, zagen ze dat de astaxanthinemuizen [AST] het aanmerkelijk langer volhielden dan de muizen uit de controlegroep [CON].

Astaxanthine tilt duur-inspanningen op een hoger plan

De getrainde muizen verbrandden na vier weken meer vet [in de figuur hieronder: links] en minder koolhydraten [in de figuur hieronder: rechts] als ze astaxanthine door hun voer hadden gekregen.

Astaxanthine tilt duur-inspanningen op een hoger plan

Na vier weken had astaxanthine in de muizen die niet hadden getraind en vooral in de muizen die geregeld in een molentje hadden gelopen de vetmassa verminderd. Astaxanthine versterkt kennelijk het lichaamsmodificerende effect van duurtraining. Interessant is ook het beschermende effect van astaxanthine op de spiermassa.

Astaxanthine tilt duur-inspanningen op een hoger plan

De onderzoekers ontdekten ook dat astaxanthine in de spiercellen van de muizen het enzym carnitine palmitoyltransferase I of CPT-1 beschermt tegen oxidatie. Zeker als de mitochondria veel energie - en dus ook veel vrije radicalen - produceren, dan oxideert veel CPT-1. CPT-1 plakt vetzuren aan L-carnitine. Daardoor kunnen de mitochondria ze verbranden. Meer CPT-1 betekent meer oxidatie van vet.
Astaxanthine werkt in de spiercellen dus als een anti-oxidant. Aha.
Een antioxidant die werkt. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

3 0 - 0 1 - 2 0 0 8

  Combinatiesupplement chroom + CLA doet niks (J Nutr Biochem. 2008 Jan;19(1):61-8.)
Ai.
Ai.
Geef je als supplementenfabrikant een partij van je pillen aan onderzoekers van Purdue University, die willen uitzoeken of je er echt van afvalt. Die onderzoekers geven de pillen aan iets te zware vrouwen van gemiddeld 36 jaar met een BMI van 28. En wat komt er uit?
Noppes.
Nada.
En vervolgens publiceren die hufters hun onderzoek vrolijk in een wetenschappelijk tijdschrift...
Twaalf weken lang slikken de vrouwen de pillen, drie per dag. Daardoor consumeren ze dagelijks vierhonderd microgram chroom [in de vorm van chroompicolinaat - red.] en 1.8 gram CLA. De vrouwen volgen daarbij een dieet, waardoor ze dagelijks vijfhonderd kilocalorieen minder binnenkrijgen dan ze verbranden. De vrouwen krijgen bovendien het advies elke dag een half uurtje te joggen.
Een controlegroep krijgt een nepmiddel. In totaal doen 35 vrouwen aan het experiment mee.
De vrouwen in de supplementengroep slikken trouw hun pillen. In hun urine zit twintig keer meer chroom dan normaal. Maar desondanks heeft de suppletie geen effect.

Combinatiesupplement chroom + CLA doet niks

In het bloed van de vrouwen kijken de onderzoekers bovendien naar de concentratie cholesterol, triglyceriden en merkers voor de gevoeligheid voor insuline. Ze vinden geen effect.
"The results from this study support that combined CP and CLA supplementation for 12 weeks does not influence body weight, body composition and the selected metabolic and cardiovascular health indexes, in conjunction with a dietary energy restriction and exercise program", concluderen de onderzoekers.
De supplementen waren afkomstig van Nutrition 21. Dat bedrijf betaalde niet mee aan de studie.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken