Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Vetzuchtepidemie       Koolhydraatarm dieet       Afslanksupplementen    

0 7 - 0 3 - 2 0 0 7

  Atkinsdieet beste afslankdieet, zegt studie (JAMA. 2007;297:969-977.)
Onderzoekers van Stanford University hebben driehonderd dikke, maar gezonde vrouwen een jaar lang vier verschillende afslankdiëten laten volgen. Ze wilden weten welke type dieet het meest effect was. En dat bleek het Atkinsdieet te zijn.
De vrouwen die het Atkinsdieet volgden aten twintig tot vijftig gram carbs per dag.
De vrouwen in de tweede groep volgden het vegetarische dieet van Dean Ornish (tien procent vet).
De vrouwen in de derde groep volgden het Zone-dieet (40 procent carbs, 30 procent eiwit en 30 procent vet).
De vierde groep volgde tenslotte een dieet zoals de Amerikaanse voorlichters dat voorschrijven (denk aan de calorietjes, zestig procent carbs en beweeg meer).
Erg strikt waren de onderzoekers niet. Ze leerden de vrouwen gedurende twee maanden hoe ze het bewuste dieet moesten volgen, en lieten het vervolgens tien maanden aan de vrouwen zelf over hoe consequent ze waren. Wat voor zin heeft het om naleving van het dieet met controles af te dwingen als dat in het echte leven ook niet kan? Vonden de onderzoekers.
De onderstaande figuur vertelt hoe snel de vrouwen afvielen.


Atkinsdieet beste afslankdieet, zegt studie


Gewicht zegt ook niet alles, dachten de onderzoekers. Dus ze onderzochten de vrouwen op een keur van medische variabelen. Het LDL steeg bij het Atkinsdieet, maar het HDL ook. Suiker, triglyceriden en bloeddruk reageerden eigenlijk het meest positief bij de proefpersonen die het Atkinsdieet volgden.
Ook de lichaamssamenstelling ontwikkelde zich iets positiever bij de Atkinsianen dan bij de andere dieetgroepen.


Atkinsdieet beste afslankdieet, zegt studie


De Atkins-vrouwen deden het dus beter dan de vrouwen die luisterden naar de deskundigen van de Amerikaanse overheid.
"Many health professionals, including us, have either dismissed the value of very-low-carbohydrate diets for weight loss or been very skeptical of them", zei eerste auteur Christopher Gardner in een interview. [Reuters Mar 7, 2007] [Offline] "But it seems to be a viable alternative for dieters."
Volgens Zone-aanhangers doet het onderzoek het Zone-dieet geen recht. Wat de Atkinsianen in de praktijk aten, blijkt uit de studie, komt een heel eind in de buurt van het Zone-dieet.

0 6 - 0 3 - 2 0 0 7

  Na maagverkleining krijgt vrouw van vierhonderd kilo een hartaanval (KVUE March 5, 2007) [Offline]
Renee Williams' BMI was 137. Ze lag al een jaar op bed omdat ze niet meer kon lopen. Omdat de 29-jarige vrouw haar leven wilde veranderen, liet ze zich opereren in het Renaissance Hospital in Houston. [KHOU-TV February 22, 2007] [Offline]
De eerste twee weken na de ingreep verloor Williams maar liefst dertig kilo. De artsen verwachtten dat ze de komende drie jaar elk jaar zo'n honderd kilo zou afvallen.
Williams is waarschijnlijk de zwaarste vrouw die ooit een maagverkleining heeft gekregen. Het was een gevaarlijke operatie, wisten alle betrokkenen. Tientallen chirurgen hadden eerder geweigerd om Williams te opereren. Iedereen hield dan ook rekening met een fatale afloop.
Williams overleed aan een zware hartaanval.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken