Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Deeltijdvasten       Testosteron & supplementen       Testosteron & leefstijl    

2 4 - 0 8 - 2 0 1 0

  Avondmaaltijd missen? 's Morgens minder testosteron (Am J Hum Biol. 2010 Aug 18. [Epub ahead of print].)

Als mannen minder gaan eten daalt hun testosteronspiegel. Dat gebeurt al nadat mannen welgeteld 1 keer hun avondeten overslaan, ontdekten onderzoekers van de University of Washington. De testosteronmachinerie van het lichaam is gevoeliger voor voeding dan we tot nu dachten.

Testosteron
De onderzoekers deden een experiment met 23 gezonde mannen van 19-36 jaar. Drie dagen mochten de mannen niet aan zware training of aan seks doen, omdat die activiteiten de testosteronspiegel veranderen. 's Ochtends vroeg, als de proefpersonen opstonden, bepaalden de onderzoekers in hun speeksel de testosteronconcentratie. Een paar uur later, om elf uur, deden ze dat nog eens.

Op dag 2 sloegen de proefpersonen hun avondeten over. Toen de proefpersonen op dag 3 uit hun bed kwamen [fasting], was hun testosteronspiegel fiks lager dan op de andere dagen. Wat later, na een ontbijt, was die testosteronspiegel juist iets hoger dan normaal [refeeding]. Grosso modo lijkt het missen van een avondmaaltijd echter de totale hoeveelheid testosteronspiegel in het lichaam te verlagen.


Avondmaaltijd missen? 's Morgen minder testosteron

Avondmaaltijd missen? 's Morgen minder testosteron


De dag na het missen van een maaltijd scheidden de proefpersonen meer testosteron uit via hun urine, zie je hierboven. Daardoor, en in mindere mate doordat de LH-spiegel daalt door het missen van het diner, zakt de testosteronspiegel. LH is het hormoon dat de testes testosteron laat aanmaken.

Als mannen de dag na een gemist avondmaal weer ontbijten compenseert hun lichaam razendsnel. Om elf uur 's morgens is op dag 3 daarom de testosteronspiegel hoger dan normaal. Bolletjes: testosteronspiegel bij het ontwaken; driehoekjes: testosteronspiegel om 11 elf uur 's ochtends.


Avondmaaltijd missen? 's Morgen minder testosteron


De studie bevestigt het idee dat een hoge testosteronspiegel voor het lichaam een luxe is. Als het immuunsysteem na een griepprik wat harder moet werken dan normaal of als je op een caloriebeperkt dieet bent, vermindert de testosteronspiegel.

"This study adds to a growing body of literature suggesting that testosterone is energetically costly", besluiten de onderzoekers, "and may play a key role in regulating trade-offs between survival and reproduction."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken