0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Gevaarlijke supplementen       Afslanken       Afslanksupplementen       Lever    

0 5 - 0 7 - 2 0 0 9

  'Bacterie in Herbalife beschadigt lever' (J Hepatol. 2009 Jan;50(1):111-7.)

Twee jaar geleden luidden leverartsen de alarmklok over gevallen van leverschade door producten van Herbalife. Ze konden toen niet precies aangeven welke component van Herbalifeproducten de lever zou beschadigen, maar in een artikel dat dit jaar verscheen in de Journal of Hepatology doen onderzoekers van de University of Bern een poging. Zij vonden in producten van Herbalife de bacterie Bacillus subtilis.

'Bacterie in Herbalife beschadigt lever'
In het stuk bespreken de artsen twee gevallen van mensen die ziek werden toen ze Herbalifeproducten gebruikten: een man van 78 en een vrouw van 50. De man had donkerbruine urine, geelzucht en was al een paar weken misselijk. Hij gebruikte al drie jaar lang op advies van zijn dochter (tevens Herbalifeverkoper) de Herbalife F1 Shake, in de smaken Strawberry en Cappuccino - en daarnaast nog een reeks medicijnen. Volgens analyses had de man een leveraandoening. Toen de artsen hem lieten stoppen met de shake herstelden zijn bloedwaarden - maar verslechterden later weer. De artsen gaven de man corticosteroidhormoon en ursodeoxycholic acid, en toen herstelde hij definitief. Je zie de schommelingen in de waarden van de man hieronder.


'Bacterie in Herbalife beschadigt lever'


De vrouw verdiende haar geld als verkoper van Herbalife-supplementen. Ze slikte een half dozijn supplementen van Herbalife, waaronder de Personalized Protein Powder Mix Formula 3. Ze had buikpijn en geelzucht, en de artsen vonden in haar bloed tekenen van leverbeschadiging. Ze lieten de vrouw stoppen met de supplementen. Hieronder zie je hoe de leverwaarden in haar bloed verbeterden.


'Bacterie in Herbalife beschadigt lever'


De onderzoekers onderzochten monsters van de lever van de zieke man en de vrouw, en vonden inderdaad tekenen van leverschade. De artsen keerden de supplementen die de man en vrouw hadden gebruikt binnenstebuiten, maar vonden geen contaminanten. Geen zware metalen, geen bestrijdingsmiddelen, geen antibiotica, niks. Maar toen ze in de Herbalifeproducten gingen kijken naar micro-organismen hadden ze beet. In de maaltijdvervangers die de man en vrouw hadden gebruikt zat de bacterie Bacillus subtilis
'Bacterie in Herbalife beschadigt lever'
[op de figuur hieronder]. De veroorzaker van de leverklachten, aldus de onderzoekers.

Tsja.

Eerlijk gezegd weten we niet wat we hiervan moeten vinden. Voor zover we weten zit B. subtilis zo ongeveer overal, en is hij niet erg gevaarlijk. [food-info.net] Je kunt het ding volgens sommige studies zelfs beschouwen als een probioticum. Dan is het toch niet erg waarschijnlijk dat B. subtilis zulke ernstige leverschade veroorzaakt?

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken