2 0 - 0 1 - 2 0 0 7
Bacterien in de buik zijn dikmakers (Proc Natl Acad Sci U S A. 2007 Jan 16;104(3):979-84.)
Muizen die geen bacterien in hun darm hebben, en dus germ free zijn, worden beduidend moeilijker dik dan muizen die wel micro-organismen bij zich hebben. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers in PNAS. De onderzoekers schreven al eerder in Nature over de slankmakende werking van Bacteroidites.
De onderzoekers mestten twee soorten muizen vet met een westers dieet. Muizen die in het lab waren gekweekt en geen micro-organismen bij zich droegen werden minder snel dik dan genetisch identieke dieren die wel een microflora bij zich droegen.
Dat komt onder meer omdat bacterien helpen voedingsstoffen om te zetten in energie. Maar er is misschien nog meer aan de hand.
Toen de onderzoekers de aanmaak van het vethormoon FIAF bepaalden, zagen ze dat de muizen die germ free waren daar beduidend meer van produceerden dan de andere proefdieren.
FIAF remt het enzym waarmee vetcellen vet opnemen. In de muizen zonder microflora waren na een maaltijd met vet daarom de concentraties triglyceriden na uren nog verhoogd.
Ook in de spieren verschilden de germ free-muizen van hun 'normale' soortgenoten. De activiteit van het enzym AMPK in de cellen stond een tandje hoger.
AMPK wordt actief als spieren veel energie verbruiken en ATP moeten gaan aanmaken. Dat doet AMPK. Actief AMPK start in cellen echter ook processen op waardoor die overstappen op vet als brandstof.
Er is dus een verband tussen vetzucht en darmflora. Hoe dat precies in elkaar zit weten de onderzoekers niet. FIAF en AMPK zijn in de mode, dus zoeken de onderzoekers de verklaring in die richting. Maar uit het PNAS-stuk blijkt dat de germ free-muizen op nog meer punten verschillen van dieren met een gewone microflora. Ze bewegen beduidend meer, zoals je ziet in de grafiek hierboven. Waarom dat is? De Amerikanen weten het niet.
"Manipulating microbial characteristics in ways that impact calorie harvest from a diet may represent new strategies for modifying host energy balance to promote health", besluiten de Amerikanen hun artikel.
Nou zijn er al allerlei producten op de markt die dat claimen: yoghurts en drankjes als Yakult, die de darmen vullen met nieuwe micro-organismen. Maken die slank? Of juist dik?
1 6 - 0 1 - 2 0 0 7
In de pijplijn: eetlustremmende kauwgum met PP-hormoon (BBC 15 January 2007)
Steve Bloom van het Britse Imperial College London doet proeven met het hormoon pancreatic polypeptide of PP. Injecties met het hormoon doen de inname van voedsel met vijftien tot twintig procent verminderen, blijkt uit proeven op gezonde vrijwilligers. Bloom heeft twee miljoen pond subsidie gekregen om uit te vinden of hij een afslankmiddel in handen heeft. Hij denkt aan een PP-spray en vooral aan een PP-kauwgum.
"We hit on the idea of a chewing gum because obese people like chewing", aldus Bloom.
1 3 - 0 1 - 2 0 0 7
Boete voor monsterlijk dikke hond (ANP 13 januari 2007) [Offline]
Labrador Rusty, door dierenartsen omschreven als "een walrus", kon met zijn 73 kilo niet meer op zijn poten staan. De twee eigenaars moeten elk 370 euro boet betalen, en de kosten van een behandeling in een kliniek. Die bedraagt 4500 euro.
Update: Engeland heeft sinds 6/4/07 een nieuwe wet, die het dik laten worden van huisdieren verbiedt. Dieren moeten gezond eten en gezelschap hebben. Overtreding van de wet kan lakse baasjes op een boete van dertigduizend euro of een klein jaar gevangenisstraf komen te staan. [ANP 5 april 2007] [Offline]
3 1 - 1 2 - 2 0 0 6
Kinderen laten ouders meer eten (BBC)
Snacks die je koopt voor je kinderen, maar die je zelf opeet. Restjes overgebleven voedsel op het bord van je kinderen die je zelf maar naar binnen schuift. Tijdsdruk verleidt je om vaker eten in witte plastic zakken in huis te halen.
Herkenbaar?
Het hebben van jongere versies van jezelf verhoogt je dagelijkse inname van vet met vijf gram, berekende Helena Laroche van de University of Iowa. Daarmee heeft ze verklaard waarom ouders met kinderen versneld verdikken.
Laroches onderzoek onder zevenduizend volwassenen verschijnt op 04/01/07 in de Journal of the American Board of Family Medicine.
Tip van de onderzoekers: ouders die zelf gezonder willen eten, kunnen beginnen door hun kinderen gezonder voedsel voor te zetten.
|
|
|