Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & voeding       Krachttraining & vrouwen       Krachttraining       Squats    

1 1 - 0 5 - 2 0 0 9

  Bankdrukken isoleert borstspier net zo goed als peck-deck (Rev Bras Med Esporte vol.13 no.1 Niterói Jan./Feb. 2007.)

Isolatie-oefeningen, vertellen trainers je nog steeds, stellen je in staat je te concentreren op een enkele spiergroep. Daardoor kun je die spiergroep beter trainen. In het geval van de peck-deck [hieronder] is daar weinig van waar, schrijven bewegingswetenschappers van de Universidade de Brasília in Revista Brasileira de Medicina do Esporte.

De onderzoekers testten de isolatietheorie uit op dertien amateur-bodybuilders die gemiddeld al zo'n zeven jaar trainden. De onderzoekers sloten
Bankdrukken isoleert borstspier net zo goed als peck-deck
electroden aan op hun voorste schouderspieren [AD], triceps [TB] en pectoralis major [PM] zodat ze de spieractiviteit konden meten. Andere onderzoekers hadden die methode al eens gebruikt in een eerder onderzoek dat bankdrukken met de peck-deck vergeleek, maar hadden toen verzuimd ook electroden op de triceps te zetten.

De proefpersonen moesten sets van tien reps maken, met een gewicht waarbij een elfde herhaling er niet meer in zat. Bij de peck-deck hadden de proefpersonen meer gewicht dan bij het bankdrukken: 71 kilo versus 66 kilo. Desondanks was de mate waarin de proefpersonen hun schouder- en borstspieren activeerden bij de peck-deck [PD] en het bankdrukken [BP] aan elkaar gelijk. Bij het bankdrukken was de activatie van die spieren zelfs iets hoger, maar het verschil was niet significant.


Bankdrukken isoleert borstspier net zo goed als peck-deck


Er was wel een duidelijk verschil in de activiteit van triceps. Dat ligt voor de hand, want bij het trainen op de peck-deck doet de triceps niet mee aan de beweging.

"Onze bevindingen zijn strijdig met de theorie dat je met isolatie-oefeningen individuele spieren beter prikkelt dan met complexe oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen gebruikt", zeggen de Brazilianen. "Als je de borstspier wilt ontwikkelen, kan dat dus net zo goed met bankdrukken als op de peck-deck. Je kunt natuurlijk ook beide oefeningen gebruiken."

De onderzoekers sluiten niet uit dat er sporters zijn die hun borstspieren wel beter op de peck-deck kunnen isoleren. Dat zou iets zijn voor vervolgonderzoek, suggereren ze.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken