Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & voeding       Krachttraining & vrouwen       Krachttraining       Squats    

1 4 - 0 8 - 2 0 1 0

  Bankdrukken met stang beter dan bankdrukken op Smithmachine (J Strength Cond Res. 2010 Mar;24(3):779-84.)

Van squatten wisten we het al, maar van bankdrukken nog niet. Bewegingswetenschappers van California State University ontdekten dat ook bankdrukken beter gaat met een ouderwetse halterstang dan op een Smithmachine.

De onderzoekers publiceerden in de Journal of Strength and Conditioning Research een proef waaraan 26 studenten meewerkten. Van hen trainden er 14 al minimaal een half jaar met gewichten, en hadden er 12 geen krachtsportverleden.

De onderzoekers lieten hun proefpersonen 2 reps bankdrukken, de ene keer met 70, en de andere keer met 90 procent van hun maximale gewicht [1RM]. De proefpersonen deden dat op een Smithmachine en op een ouderwetse drukbank.

De proefpersonen hadden op hun schouder- en borstspieren elektrodes waarmee de onderzoekers konden meten hoe hard de spieren moesten werken. Zo konden de onderzoekers zien dat het bankdrukken met vrije gewichten praktisch alle spiergroepen meer stimuleerde dan het trainen op de Smithmachine.


Bankdrukken met stang beter dan bankdrukken op Smithmachine

Bankdrukken met stang beter dan bankdrukken op Smithmachine


Bankdrukken op de Smithmachine gaat vooral ten koste van de deltoid medialis [MD]. Dat is de schouderspier aan de zijkant van je schouderkoppen. Op de tweede plaats komt de deltoid anterior [AD], de schouderspier aan de voorkant van je schouders. Op de derde plaats komt de borstspier zelf, de pectoralis major [PM].


Bankdrukken met stang beter dan bankdrukken op Smithmachine

Bankdrukken met stang beter dan bankdrukken op Smithmachine


"The strength coach may better serve his/her athletes by choosing the free weight bench over the Smith machine bench press because of its potential for more sports-specific muscular development", concluderen de onderzoekers.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken