0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testosteron & leefstijl       Aminozuren       BCAA's       Testosteron & supplementen    

BCAAs raise T levels in bodybuilders

0 7 - 0 5 - 2 0 1 0

  BCAA's plus glutamine verhogen testosteronspiegel in bodybuilders (J Strength Cond Res. 2010 Apr;24(4):1125-30.)

Krachtsporters maken meer testosteron aan, en minder cortisol, als ze elke dag een handjevol caps met BCAA's en glutamine slikken. Dat schrijven onderzoekers van Ball State University in de Journal of Strength and Conditioning Research.

BCAA's plus glutamine verhogen testosteronspiegel in bodybuilders
De grootste vijand van krachtsporters is stress. Fysieke stress, welteverstaan. De continue beschadiging van spierweefsel door training is een stressor van formaat, en het lichaam reageert daarop door de aanmaak van het spierballenslopende cortisol omhoog te schroeven en die van testosteron te verlagen. Zou je daaraan iets kunnen doen door de spieren te voorzien van de aminozuren die ze het hardste nodig hebben? Vroegen de onderzoekers zich af. Dus gaven ze 8 recreatieve bodybuilders - die overigens al een half jaar niet meer in een gym waren geweest - 4 weken lang elke dag 3 g BCAA's en 2 g glutamine.

Het preparaat dat de onderzoekers gebruikten was Nutri-Build II, een product van Nutrient Technologies. Nutrient Technologies betaalde mee aan de studie. De onderzoekers lieten hun proefpersonen zowel bij het ontbijt als bij de grote maaltijd 6 caps innemen. In totaal slikten de proefpersonen elke dag 2 g L-glutamine, 1800 mg L-leucine, 750 mg L-isoleucine en 750 mg L-valine.

In de vierde week gingen de proefpersonen 4 keer trainen. Ze namen met basisoefeningen als leg-press, leg-curl, leg-extension, chest-press, military-press, lat-pulldown, dumbbell-curl en de triceps-pushdown de voornaamste spiergroepen onder handen.

Een paar weken later herhaalden de onderzoekers de procedure, maar gaven de proefpersonen toen een placebo.

Toen de onderzoekers 12 uur na de trainingen de cortisolspiegel van de sporters bepaalden, zagen ze dat die was verlaagd als de sporters de aminozuren slikten. Slikten de sporters een placebo, dan was de cortisolspiegel juist verhoogd.


BCAA's plus glutamine verhogen testosteronspiegel in bodybuilders


De testosteronspiegel reageerde precies andersom. Die steeg door de BCAA-suppletie.


BCAA's plus glutamine verhogen testosteronspiegel in bodybuilders


Onderzoekers kijken vaak naar de verhouding cortisol:testosteron als ze willen bepalen of een lichaam een anabool milieu is. Hoe hoger die ratio, des te meer spieren zou je moeten kunnen opbouwen. Hieronder zie je het effect op die C:T-ratio.


BCAA's plus glutamine verhogen testosteronspiegel in bodybuilders


Of de sporters door de aminozuurmix ook meer spieren opbouwden konden de onderzoekers niet bepalen. Wel zagen ze dat de concentratie creatinekinase minder steeg als de sporters BCAA's pkus glutamine hadden gebruikt. Creatinekinase is een merker voor spierschade. De figuur hieronder is gebaseerd op metingen die de onderzoekers 12 uur na de trainingen verrichtten.


BCAA's plus glutamine verhogen testosteronspiegel in bodybuilders


Net zoals met zoveel andere studies die door het bedrijfsleven zijn betaald is er ook met dit onderzoek iets aan de hand. "Subjects with a dietary protein intake in excess of the recommended daily allowance (0.8 g/kg/day) were excluded from the study", schrijven de onderzoekers als ze vertellen hoe ze hun proefpersonen selecteerden. Nou is zo'n eiwitinname al behoorlijk laag voor een krachtsporter, maar verderop lees je dat die inname in werkelijkheid nog iets lager was. "In the present study, dietary analysis showed that no subjects were consuming more than 0.7 g/kg per day of protein during the course of the study." Allicht dat de aminozuren effect hadden.

Een argument om aminozuren te gaan gebruiken is de studie dus niet. Wel om ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken