2 9 - 0 3 - 2 0 0 9
Beestachtige Wageningse dierproeven (Resource 26 Maart 2009) [Offline]
Het heeft even geduurd, maar Wageningen Universiteit heeft toegegeven dat dieractivisten van het Animal Liberation aanslagen uitvoeren op de universiteit en de daarmee verbonden instituten. Volgens het weekblad van Wageningen UR is in oktober 2008 de auto van een onderzoeker beschadigd, zijn er auto's van de universiteit beklad, leuzen op het Wageningse bestuurscentrum geschilderd en ruiten ingegooid.
Hoewel de acties al een tijdje bezig zijn, heeft de universiteit daarover gezwegen. De activisten willen met hun acties bereiken dat onderzoekers nadenken over wat ze met hun proefdieren doen – en stoppen met hun experimenten. Eerder wilde het weekblad van Wageningen schrijven over de acties, maar dat heeft de universiteit toen verboden. Toen de hoofdredacteur besloot toch over de acties van de ALF te berichten, is hij in de herfst van 2008 op
non-actief gezet. Interviews met medewerkers over de acties en een redactioneel commentaar mochten niet worden afgedrukt in het weekblad.
Via weblogs en websites voor activisten kwam het nieuws uiteindelijk toch bij belangrijke media. Op vrijdag 20 maart, nadat landelijke media als de NOS lucht van de acties hadden gekregen, legde Wageningen uiteindelijk een verklaring af. [nos.nl 20-03-09] [Offline]
In de verklaring de universiteit de acties "onheus, intimiderend voor medewerkers en contraproductief voor het maatschappelijk debat". Bovendien zetten die acties "de open en transparante cultuur die zo passend is voor een kennisinstelling" onder druk.
Daarbij vergeet de universiteit even hoe ze zelf de 'open en transparante cultuur' om zeep heeft geholpen door te proberen de acties van de ALF voor de eigen werknemers te verzwijgen.
In zijn verklaring zegt Wageningen verder dat dierproeven "onontbeerlijk" zijn. "Onze proeven worden altijd vooraf getoetst door een onafhankelijke dierexperimentencommissie die zorgvuldig beoordeelt of de proeven echt nodig zijn en of het eventuele ongemak bij dieren inderdaad tot het hoogst noodzakelijke beperkt blijft. Een proefdierdeskundige ziet daar op toe. Daarnaast is er een ethische commissie die al het Wagenings onderzoek tegen het licht houdt.’
Ook dat lijkt niet helemaal te kloppen, volgens een blog waarin SomberWeer een doekje open doet over dierproeven in Wageningen. [somberweer.blogspot.com 21 maart 2009]
Niet in Wageningen zelf, maar binnen een dierkundig instituut in Lelystad dat deel is van Wageningen UR. Op varkens zou Lelystad proeven hebben gedaan met vezelrijke toetjes, om te zien of de vezels diep genoeg in de dikke darm terechtkomen.
"De varkens worden vastgebonden en kunnen niet bewegen. Ze worden niet verdoofd, want de verdoving verstoort het functioneren van de darmen. Daarna snijden de onderzoekers de buik van de dieren open, zodat ze kunnen volgen hoe de toetjes zich door de darmen van de dieren bewegen. Dat duurt enkele uren, en al die tijd zijn de varkens bij hun volle bewustzijn. Hun darmen hangen uit hun buik, en Wageningse wetenschappers onderzoeken het effect van toetjes. Als ze klaar zijn maken verzorgers de dieren af."
SomberWeer is niet faliekant tegen dierproeven, maar dit gaat hem te ver. "Als de onderzoekers nou een medicijn tegen kanker bestuderen, dan kun je misschien nog begrijpen waarom ze zo’n wrede proef uitvoeren. Maar voor onderzoek naar een opgevezeld toetje?"
|
|
|