0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Kanker & beweging       Antioestrogene supplementen       Kankerpreventie       Langer leven & leefstijl    

1 2 - 0 6 - 2 0 1 0

  Beetje bewegen en gezond eten halveren sterftekans na borstkanker (J Clin Oncol. 2007 Jun 10;25(17):2345-51.)

Vrouwen met borstkanker vergroten hun overlevingskansen als ze meer groenten en fruit eten en elke dag een half uur bewegen. Dat ontdekten kankeronderzoekers van Moores University of California toen ze vijftienhonderd vrouwen met borstkanker negen jaar achtereen volgden. Bij de vrouwen hadden artsen 2 jaar voordat het onderzoek begon borstkanker vastgesteld.

Beetje bewegen en gezond eten verdubbelen overlevingskansen na borstkanker
Van alle 9 Nederlandse vrouwen krijgt er 1 borstkanker. In de VS is dat zelfs 1 op de 8. De behandeling bestaat uit het weghalen van de tumoren, het toedienen van kankermedicijnen in chemokuren, bestraling van het aangetaste weefsel en - als de kankercellen daarvoor tenminste gevoelig zijn - een jarenlange behandeling met anti-oestrogenen. De vrouwen die meededen aan het onderzoek zaten meestal in die hormoonbehandeling en slikten tamoxifen.

In Nederland vertelt het Voedingscentrum dat we elke dag 2 ons groenten en 2 stuks fruit moeten eten. Het Amerikaanse equivalent van het Voedingscentrum propageert de Five A Day. Dat houdt in dat je elke dag vijf porties groenten, fruit, groentensap of vruchtensap moet binnenkrijgen. Aardappels tellen niet mee en vruchtensap zonder actieve stoffen ook niet. Sinaasappelsap en tomatensap weer wel.

De onderzoekers keken of de vrouwen de Five A Day haalden en of ze lichamelijk actief waren. Erg hoge eisen stelden de onderzoekers niet. Als de vrouwen 6 keer per week een half uur in een stevig tempo wandelden, dan bestempelden de onderzoekers ze al als physically active. Hieronder zie je dat die vrouwen meer overlevingskansen hadden dan de andere vrouwen.


Beetje bewegen en gezond eten verdubbelen overlevingskansen na borstkanker


Na 9 jaar was van de vrouwen die de Five A Day haalden en lichamelijk actief waren 8 procent overleden. Bij de vrouwen die aan beide voorwaarden niet voldeden was na 9 jaar 16 procent overleden.

Overgewicht is een risicofactor in borstkanker. Maar als dikke vrouwen met een BMI van 30 of meer gezond aten en lichamelijk actief waren, dan was hun overlevingskans net zo hoog als bij vrouwen met een minder hoog gewicht.


Beetje bewegen en gezond eten verdubbelen overlevingskansen na borstkanker


Het positieve effect van gezonde voeding en lichaamsbeweging was minder groot bij vrouwen met een tumor die niet reageerde op estradiol en progesteron. Bij vrouwen met een tumor die niet reageerde op estradiol, maar wel op progesteron, verviervoudigde een gezonde leefstijl de overlevingskans.


Beetje bewegen en gezond eten verdubbelen overlevingskansen na borstkanker


Volgens reviews verbetert lichaamsbeweging de overlevingskansen via 2 mechanismen. Aan de ene kant verlaagt beweging de concentratie oestrogenen in het lichaam, en aan de andere kant verbetert beweging de gevoeligheid voor insuline. [Breast Cancer Res. 2009;11(5):106.]

Ook in gezonde vrouwen die nog geen borstkanker hebben, heeft een gezonde leefstijl een positief effect op borstkanker. Volgens een overzichtsstudie uit 2008 vermindert een verhoging van de lichamelijke activeit de kans op borstkanker van 25-30 procent met. Hoe meer en hoe intensiever de beweging, hoe kleiner is de kans op borstkanker. [Br J Sports Med. 2008 Aug;42(8):636-47.]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken