Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Oxandrolone       Krachttraining       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

2 4 - 0 2 - 2 0 1 0

  Beetje testosteron en een beetje oxandrolone net zo effectief als flinke dosis testosteron (JAMA. 1999 Apr 14;281(14):1282-90.)

Laat je mannen 20 weken trainen met gewichten en injecteer je ze daabij met 600 mg testosteron-enantaat, dan levert ze dat volgens studies 8 kilo extra vetvrije massa op. Het kan ook met minder, ontdekten artsen van de University of California. Bijna hetzelfde resultaat bereik je met een uitgesproken mild kuurtje van oxandrolone en testosteron-enantaat - dat slechts 8 weken duurt.

Oxandrolone

Oxandrolone
De onderzoekers publiceerden in 1999 een trial in het sjieke JAMA als reactie op de studies waarin onderzoekers mannen met HIV voor medische begrippen flinke doses gaven, zoals 600 mg nandrolondecanoaat per week. De HIV-mannen trainden daarbij ook met gewichten. De onderzoekers denken niet dat hoge doses noodzakelijk zijn. Daarom besloten ze tot een proef waarin ze 22 HIV-patiënten dagelijks 20 mg oxandrolone gaven, en wekelijks een injectie van 100 mg testosteron-enantaat. De kuur duurde 8 weken.

De mannen trainden 3 keer per week een uur met gewichten. Onder begeleiding van een trainer namen ze met 6 basisoefeningen de belangrijkste spieren van het bovenlichaam onder handen, en trainden met 3 basisoefeningen het onderlichaam. Ze trainden met gewichten die 80 procent waren van het gewicht waarmee ze nog maar net 1 rep konden maken [1RM].

Elf mannen kregen alleen wekelijks een injectie van 100 mg testosteron-enantaat en slikten een placebo. Elf andere mannen slikten daarbij elke dag 20 mg oxandrolone.

Hieronder zie je dat de oxandrolonegroep na 8 weken bijna 8 kilo vetvrije massa had gewonnen.


Beetje testosteron en een beetje oxandrolone net zo effectief als flinke dosis testosteron


De mannen in de oxandrolonegroep werden ook sneller sterker dan de andere mannen. Bij de bench-press en de leg-press nam het maximale gewicht bij de mannen in de placebogroep toe met respectievelijk 10 en 20 kilo. Bij de mannen in de oxandrolonegroep was dat 20 en 30 kilo.

De mannen in de oxandrolonegroep verloren ook een paar onsjes meer vet dan de mannen in de placebogroep.


Beetje testosteron en een beetje oxandrolone net zo effectief als flinke dosis testosteron


Het is dus helemaal niet nodig om 20 weken met 600 mg te kuren als je 8 kilo vetvrije massa wilt winnen, concluderen de onderzoekers. Het kan ook met lagere doses.

Ook het milde oxandrolone-testosteronkuurtje was trouwens niet helemaal zonder bijwerkingen. In de oxandrolonegroep moest 1 patiënt afhaken omdat zijn lever raar ging doen. Uit bloedonderzoek bleek bovendien dat de toevoeging van oxandrolone aan het bescheiden testosteronkuurtje de lichaamseigen aanmaak van testosteron verder verminderde. De aanmaak van de hormonen LH en FSH liep in de oxandrolonegroep extra terug, ontdekten de onderzoekers. LH en FSH laten de testes testosteron aanmaken.


Beetje testosteron en een beetje oxandrolone net zo effectief als flinke dosis testosteron


Sommige mannen gebruikten virusremmers. Die medicijnen waren niet van invloed op de effecten van de anabolen.

"The combination of resistance exercise with a moderately supraphysiologic androgen regimen that included oxandrolone resulted in significantly greater increases in lean tissue and muscle strength than resistance exercise with physiologic testosterone replacement alone in eugonadal HIV-infected men with prior weight loss", concluderen de onderzoekers. "The use of protease inhibitor therapy did not affect the lean tissue response".

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken