Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Psychologie       Adoniscomplex     Anabolen & Risico's  Anabolen & risico's     Anabolen & Studies  Anabolen & studies    

1 8 - 0 6 - 2 0 0 7

  Belangrijkste doodsoorzaak Zweedse anabolengebruikers is de kogel (Forensic Science International 169S (2007) S2-S21.) [Offline]
Opvallend veel Zweedse anabolengebruikers, waarvan patholoog-anatoom Ingemar Thiblin de doodsoorzaak heeft bepaald, stierven als gevolg van een kogel. Dat vertelde Thiblin op een congres voor criminologen in Litouwen.
In Zweden verrichten patholoog-anatomen sectie op alle overledenen die nog geen veertig zijn.
De aan de universiteit van Uppsala verbonden Thiblin bestudeert al sinds de jaren negentig de lichamen van overleden anabolengebruikers, omdat hij vermoedt dat
Belangrijkste doodsoorzaak Zweedse anabolengebruikers is de kogel
de overheid het aantal anabolendoden onderschat.
Op het congres presenteerde Thiblin het resultaat van honderd schouwingen op anabolengebruikers. Op eentje na waren het allemaal mannen. Ze waren gespierd, hadden soms verkleinde testikels, gekrompen bijnieren, gyno of littekens van een chirurgische ingreep om gyno te verwijderen. Ook vond Thiblin soms vergroeiingen aan het skelet.
Zelfmoord en moord waren de voornaamste doodsoorzaken, vertelde de onderzoeker.
De zelfmoorden vonden meestal plaats als de gebruikers zojuist met hun kuur waren gestopt. Bij de moordslachtoffers was opvallend dat ze allemaal - op eentje na - stierven door vuurwapens. Dat is ongewoon. Moordslachtoffers sterven doorgaans door vier geweldtypen, en vuurwapens zijn daar slechts eentje van.
[Wij zijn natuurlijk maar domme journalisten, maar volgens ons is die relatie helemaal niet zo raar. Een beetje anabolengebruiker is koeigroot. Die maak je niet kapot met je blote handen of een stuk hout. Daar heb je een vuurwapen voor nodig - red.]
Thiblins presentatie heette Cause and manner of death and pathological findings in medicolegally examined users of anabolic androgenic steroids. Het 6th International Congress of the Baltic Medico-Legal Association vond plaats van 14 tot 16 juni in Vilnius, Litouwen.

1 4 - 0 6 - 2 0 0 7

  Drievoudig wereldkampioen boksen gebruikt stanozolol en boldenon (LA Times June 13, 2007) [Offline]
In de VS is James Toney, de gewezen drievoudige wereldkampioen van de International Boxing Federation, gepakt op boldenon en stanozolol. De 38-jarige bokser had volgens een dopingtest een mix van beide anabolen in zijn bloed tijdens zijn gevecht tegen Danny Batchelder in mei.
Maar om nou te zeggen dat James Toney oneerlijk bezig was, nou nee. In het monster van Batchelder vonden dopingjagers oxandrolon en stanozolol.
Het is de tweede keer dat Toney tegen de lamp loopt. In 2005 betrapten dopingjagers hem de bokser op nandrolon.

1 2 - 0 6 - 2 0 0 7

  Het zachtaardige broertje van Halotestin (US Patent 2,990,400)
Upjohn ontwikkelde medio jaren vijftig het anabool dat we nu kennen als Halotestin. In 1957 kwam het
Het zachtaardige broertje van Halotestin
op de markt. Vrijwel onmiddellijk daarna onderzochten de chemici van Upjohn een molecuul dat sprekend lijkt op dat van Halotestin, maar wat door een 4-methylgroep net wat minder agressief is.
Dit patent uit 1961 beschrijft die 4-methyl-analoog van Halotestin. Voluit heet het bestanddeel 4,17-alpha-dimethyl-9-alpha-fluoro-11-beta-hydroxy-testosteron. De 4-methylgroep vermindert de anabole werking van het middel, maar de androge werking nog meer. Daardoor neemt de therapeutische ratio toe.

Het zachtaardige broertje van Halotestin

Upjohn heeft nog meer variaties op Halotestin gemaakt. Eentje daarvan kun je omschrijven als de superdrol-analoog van Halotestin uit een patent uit 1962. Het is een 2-methyl-androgeen.
Het zachtaardige broertje van Halotestin
[US Patent 3,067,218]
Die verbinding zie je hiernaast. Dat anabool, inclusief zijn 11-oxo-analoog, is volgens het patent zo weinig androgeen dat zelfs vrouwen met botontkalking hem kunnen gebruiken. [Vergeet dat maar gerust - red.]
Het patent maakt trouwens melding van nog een andere interessante component, die geen fluoratoom aan het negende koolstofatoom heeft hangen. Op diezelfde plaats zit dan wel een dubbele binding. De verbinding heet
Het zachtaardige broertje van Halotestin
17-beta-hydroxy-2-alpha,19-alpha-dimethyl-4,9(11)-andostadien 3-one. Het is een tussenproduct in de syntheseroute, maar bezit desonsanks een gunstige anabool-androgene ratio.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken