Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Aminozuren       Krachttraining       Beta-Alanine       Ouderen & krachttraining    

0 7 - 0 5 - 2 0 0 9

  Beta-alanine pept oude spieren op (J Int Soc Sports Nutr. 2008 Nov 7;5:21.)

De papieren van het aminozuur beta-alanine [structuurformule hieronder] waren al goed, maar met de publicatie van bewegingswetenschappers van de University of Oklahoma zijn ze nog iets beter geworden. De onderzoekers konden aantonen dat beta-alanine het arbeidsvermogen van de spieren van 55-plussers verhoogt. En nee, de studie die is verschenen in de Journal of the International Society of Sports Nutrition is niet betaald door een fabrikant.

Beta-alanine
Beta-alanine is een precursor van het dipeptide carnosine. Dat piepkleine eiwitje zorgt ervoor dat de zuurgraad in werkende spieren minder snel omhooggaat. Carnosine is dus een buffer. Daardoor kunnen spieren langer arbeid leveren zonder dat ze moe worden. Het effect van beta-alanine lijkt dan ook op dat van creatine, maar het mechanisme is anders. [Vandaar dat sommige sportwetenschappers vermoeden dat de combinatie van creatine en beta-alanine wel eens behoorlijk effectief zou kunnen zijn - red.]

De spieren van ouderen werken minder goed, en dat is deels misschien het werk van de dalende beta-alanineconcentraties in spieren van de ouderen. Vandaar dat de onderzoekers zich afvroegen of beta-alanine ook werkt bij ouderen. Dus plukten ze een kleine dertig gezonde ouderen bij elkaar, en voerden de helft van hen elke dag 2400 milligram beta-alanine. Tijdens elke maaltijd slikten de proefpersonen een capsule van 800 milligram beta-alanine, negentig dagen lang. De andere helft van de proefpersonen kreeg een placebo.

Daarna zetten de onderzoekers de proefpersonen op de fiets. Ze sloten electroden aan op hun beenspieren, en keken vervolgens hoeveel arbeid de ouderen konden verzetten zonder dat ze snel vermoeid werden. De maat daarvoor is de physical working capacity at the fatigue threshold. [PWC-FT] Hieronder zie je wat er tijdens de negentig dagen suppletie met de PWC-FT gebeurde.


Beta-alanine pept oude spieren op


Het supplement werkte dus. Het werkte bij alle proefpersonen, zie je hieronder. Je kijkt naar figuren die van alle individuele proefpersonen de verandering van de PWC-FT weergeeft.


Beta-alanine pept oude spieren op
Beta-alanine pept oude spieren op


De onderzoekers gebruikten het supplement CarnoSyn van Natural Alternatives International. Het bedrijf leverde de supplementen, maar er staat niks in het artikel waaruit blijkt dat Natural Alternatives International meebetaalde aan het onderzoek.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken