Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Suppletie voor duursporters       Duurtraining       Beta-Alanine       Aminozuren    

1 9 - 0 3 - 2 0 0 9

  Beta-alanine voor een snellere eindsprint (Med Sci Sports Exerc. 2009 Mar 7. [Epub ahead of print].)

Het ziet er naar uit dat we het lijstje met gegarandeerd werkende sportsupplementen kunnen uitbreiden. Alweer heeft een - niet door de industrie betaalde - studie uitgewezen dat het aminozuur beta-alanine [structuurformule hieronder] werkt. Volgens een onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven, dat binnenkort verschijnt in Medicine & Science in Sports & Exercise, helpt beta-alanine wielrenners bij de eindsprint.

Beta-alanine
Beta-alanine is een precursor van het dipeptide carnosine. [Structuur hieronder.] In de spiercel werkt carnosine als een buffer. Als de spiercel door inspanningen met een hoge intensiteit veel waterstof produceert, dan neutraliseert carnosine de in hoge concentraties metabolismeremmende waterstofatomen. Daardoor kan de spiercel langer op een hoog niveau blijven presteren. Onderzoekers schatten dat carnosine tien procent van het bufferend vermogen van de spiercel voor zijn rekening neemt.

Carnosine is voor sporters onbetaalbaar, maar zijn precursor beta-alanine is dat niet. In experimenten, waarbij proefpersonen acht weken dagelijks vier gram beta-alanine slikken, stijgt de concentratie carnosine in de spiercel met meer dan de helft.


Beta-alanine voor een snellere eindsprint


Sporters waarbij suppletie met beta-alanine aanslaat vergelijken het effect met dat van creatine. Creatine en beta-alanine werken echter op verschillende manieren. Vandaar dat onderzoekers denken dat beide supplementen elkaar synergistisch aanvullen. Dat blijkt ook uit studies waarin sporters zowel creatine als beta-alanine krijgen, en door die combinatie meer vooruitgaan in kracht dan met creatine alleen. Studies waarin krachtsporters alleen beta-alanine slikken hebben tot dusverre weinig opgeleverd.

De Belgen vroegen zich af of je met beta-alanine wielrenners aan het einde van hun parcours sneller kunt laten sprinten. Die sprint is voor sporters belangrijk, en bepaalt vaak de winnaar van de wedstrijd.

De onderzoekers gaven anderhalf dozijn ervaren wielrenners acht weken lang oplopende doses beta-alanine of een placebo. Ze begonnen met twee gram per dag, en bouwden die dosis in vier weken tijd op tot vier gram per dag. Voor en na de suppletieperiode lieten de onderzoekers de proefpersonen eerst 110 minuten fietsen op een redelijk niveau, lieten ze daarna tien minuten een tijdrit uitrijden op een maximaal niveau en lieten ze tenslotte ook nog dertig seconden sprinten. Pas tijdens die sprint werd het effect van de suppletie duidelijk.

De sporters zaten op een namaakfiets die alleen tijdens bezoek van de schoonmakers van zijn plaats komt. De sporters moesten zoveel mogelijk power leveren. De figuur hieronder laat de gemiddelde power en de peak power van de proefpersonen zien.


Beta-alanine voor een snellere eindsprint


De peak power werd door de suppletie met elf procent hoger. De mean power nam toe met vijf procent. Meer gegevens over het effect van beta-alanine tijdens de sprint zie je in de figuur hieronder.


Beta-alanine voor een snellere eindsprint


De onderzoekers hebben een donkerbruin vermoeden dat de toename van de power zich zou vertalen in sneller sprinttijden. Beta-alanine zou wel eens een interessant product voor duursporters kunnen zijn, denken ze. Niet alleen omdat het ongeveer net zo goed lijkt te werken als creatine, maar ook omdat beta-alanine - anders dan creatine - niet leidt tot gewichtstoename. In hun studie niet, tenminste. Hoe lichter duursporters zijn, des te beter.

Een bijwerking van beta-alanine is dat gebruikers een prikkend gevoel in hun huid krijgen. De sporters in deze studie hadden daar geen last van. Dat komt misschien, zeggen de onderzoekers, omdat ze de dosis geleidelijk opbouwden.

Studie: geen effect beta-alanine op krachtsporters (14-1-2008)

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken