Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Dementie & Alzheimer       Psychologie       Cerebrogenics       Visolie    

2 7 - 0 9 - 2 0 0 8

  Beter leren met supplementencocktail (nutraingredients.com 10-Jul-2008) [Offline]
Een cocktail van het visvetzuur DHA, choline en uridine [structuurformule hieronder] laat de hersenen beter informatie opnemen. Dat ontdekten Alzheimeronderzoekers van het Amerikaanse MIT door proeven met Mongoolse gerbils. In een artikel dat straks verschijnt in de FASEB Journal [FASEB J. 2008 Jul 7. [Epub ahead of print].] vertellen de onderzoekers dat de knaagdieren door de cocktail sneller de weg leren kennen in een doolhof.
Uridine
Het visvetzuur DHA zorgt ervoor dat hersencellen beter signalen aan elkaar kunnen doorgeven. Choline doet dat ook, maar dan langs een andere route - en dat geldt ook voor uridine. Vandaar dat de onderzoekers hun proefdieren vier weken achtereen een cocktail van DHA, choline en uridine voorschotelden. De onderzoekers vragen zich af of je met voeding en suppletie iets kunt doen aan hersenziekten als Alzheimer.
De gerbils kregen de uridine - saillant detail: de Amerikanen gebruikten uridine van het Nederlandse Numico - en de choline door hun voer in concentraties van respectievelijk 0,5 en 0,1 procent. De onderzoekers dienden het DHA toe via een slangetje, en gaven de gerbils dagelijks driehonderd milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Uiteraard was er ook een groep proefdieren die geen suppletie kreeg, een groep dieren die alleen DHA kreeg, een groep proefdieren die alleen choline kreeg en een groep die alleen uridine kreeg.
Na die vier weken plaatsten de onderzoekers de proefdieren in simpele doolhofjes, die je eigenlijk beter kunt omschrijven als kruispunten. Aan het uiteinde van sommige wegen van het doolhof legden de onderzoekers telkens op dezelfde plaats voedsel neer. Ze zetten de gerbils telkens in het doolhof, en keken hoe lang de dieren doorhadden waar ze moesten zijn. De figuur hieronder vertelt van zo'n serie proeven na hoeveel sessies de dieren wisten waar het voedsel lag. In deze proeven kregen de dieren geen choline.

Beter leren met supplementencocktail

Toen de onderzoekers de hersenen van de gerbils bestudeerden zagen ze dat de hoeveelheid fosfolipes in de membranen van hun hersencellen met tientallen procenten was toegenomen. Dat betekent waarschijnlijk dat de cellen meer connecties met elkaar hadden gevormd.
Mocht je je leervermogens willen gaan opvoeren met uridine, dan zul je een beetje je best moeten doen, want het is niet zo makkelijk om eraan te komen. Volgens Wikipedia zit uridine in tomaten. Een kilo levert een halve tot een hele gram. Inderdaad. Dat schiet niet erg op.
Supplementen zijn een betere bron. In de kringen van HIV-patiënten circuleert het supplement Mitocnol [Google], dat uridine bevat. Het supplement beschermt volgens de makers tegen het onevenwichtig verdwijnen van vet - op plaatsen waar je liever wel wat vet overhoudt - als gevolg van het gebruik van virusremmers.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken