0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Tryptofaan       Melatonine       Aminozuren       Slaap    

0 7 - 1 0 - 2 0 1 0

  Beter slapen door kersen (J Med Food. 2010 Jun;13(3):579-83.)

Vier jaar geleden onderzochten bewegingswetenschappers van de University of Vermont het antikatabole effect van kersensap bij krachtsport. Tijdens dat experiment rapporteerden proefpersonen dat ze door kersensap beter sliepen. Een studie die onlangs verscheen in de Journal of Medicinal Food heeft dat effect bevestigd. Kersen bevorderen de slaapkwaliteit.

Beter slapen door kersen
Kersen zitten bomvol ontstekingsremmende polyfenolen, zoals de anthocyanines cyanidin 3-glucosylrutinoside en cyanidin 3-rutinoside. Die stoffen zorgen volgens studies voor een sneller herstel van de beenspieren van hardlopers na een marathon en een versneld herstel van de biceps van krachtsporters na een eccentrische workout [Br J Sports Med. 2006 Aug;40(8):679-83.]

Die bovengenoemde studies zijn verricht voor CherryPharm, een producent van geconcentreerd kersensap. Die fabrikant betaalde ook het onderzoek waarover dit stukje gaat. Daarin kregen 15 mannen en vrouwen die de 65 waren gepasseerd en slaapproblemen hadden twee weken lang elke dag twee glazen kersensap van 240 ml. De proefpersonen dronken een glas 's morgens om 10 uur en 's avonds om 10 uur.

Een andere periode van twee weken dronken de proefpersonen een placebo.

In de tabel hieronder staat ISI voor Insomnia Severity Index. Hoe hoger die is, des te meer slaapproblemen heb je. Een score van 15 houdt in dat de ernst van je slaapproblemen balanceert op de grens tussen matig tot serieus.

SL staat voor sleep-onset latency, de tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen. WASO staat voor wake after sleep onset, de tijd dat je 's nachts wakker ligt tussen je slaapperioden door. TST staat voor total sleep time, en SE voor sleep efficiency - het percentage van de tijd dat je echt slaapt als je in 's nachts in bed ligtt.


Beter slapen door kersen


Waar je sterretjes ziet staan is sprake van een statistisch significant effect. Hoe meer sterretjes, hoe sterker het effect.

Een statistisch effect wil nog niet zeggen dat je daar als persoon veel aan hebt. De onderzoekers concluderen uit hun studie dat kersensap "modest beneficial effects on sleep in older adults with insomnia" heeft.

CherryPharm is duur spul. Geen wonder, want in een glas van 240 ml zit volgens de fabrikant een equivalent van 50 kersen. Als je beter wilt slapen, maar geen zin hebt om je portemonnee om te keren prijzig - en koolhydraatrijk - kersensap, dan is er een spotgoedkoop alternatief: good old melatonine.

Dat zeggen we niet zomaar. Melatonine zou wel eens de werkzame stof in kersensap kunnen zijn, ook al heeft CherryPharm dat niet laten onderzoeken. "Given that several pro-inflammatory cytokines are involved in the regulation of sleep, the anti-inflammatory properties of tart cherries may be a mechanism of action", schrijven de onderzoekers. Maar in kersen vind je behalve ontstekingsremmende fenolen ook verhoudingsgewijs veel tryptofaan, serotonine en melatonine. Als je inderdaad beter gaat slapen door CherryPharm, dan is dat waarschijnlijk het werk van die laatstgenoemde stoffen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken