2 0 - 1 2 - 2 0 0 8
Het bewijs: gezond leven loont (N Engl J Med. 2003 Sep 11;349(11):1048-55.)
Als je een gezondheidsfanaat bent hebben ze je het ongetwijfeld al tientallen keren onder de neus gewreven. "Lijkt het je nou leuk, om stokoud te worden? Je wordt alsmaar gammeler en zieker, je hebt steeds meer medicijnen nodig, en op het laatst ben je alleen nog maar een plantje. Je kunt beter van het leven genieten, en dan, op je zestigste of zo, hoppa, doodgaan."
Klinkt plausibel, maar het is niet waar. Dat ontdekten verouderingsonderzoekers van het Amerikaanse National Center for Health Statistics in 2003. De onderzoekers gebruikten de gegevens van zeventienduizend zeventigplussers, die ze zo'n vier jaar volgden. De zeventigplussers hadden vragen beantwoord over hun gezondheid, en de onderzoekers wisten hoeveel geld de zeventigplussers kwijt waren aan medicijnen, artsen, zorgverleners en ziekenhuizen.
Hoe gezonder de zeventigplussers waren, des te langer was hun levensverwachtig - en hoe langer was het aantal gezonde jaren dat ze tegemoet konden zien.
Het idee dat je door gezond te leven alleen maar extra jaren "koopt" waarin je ziek, zwak en misselijk bent klopt dus niet.
Nou zijn de bovenstaande figuren gebaseerd op hoe de zeventigplussers hun gezondheid betitelden. De onderzoekers keken ook objectief naar de gezondheid van de ouderen.
In de figuur hieronder staat Nagi limitation voor lichamelijke klachtjes als problemen met knielen, bukken of zware dingen tillen. IADL limitation betekent dat de zeventigplussers problemen hebben bij alledaagse activiteiten, zoals telefoneren, schoonmaken of het geld beheren. Een stapje serieuzer is ADL limitation. Dat houdt in dat mensen niet meer dagelijks kunnen functioneren, en niet meer zelfstandig kunnen eten, douchen of zichzelf aankleden. Als mensen in
een zorginstelling moeten wonen zijn ze tenslotte institutionalized.
Hoe gezonder de zeventigplussers, hoe langer is hun levensverwachting.
Gezondheid correleert ook met ziekte. Tenminste: als zeventigplussers in een instelling zitten, is de kans groot dat ze zijn aangewezen op medisch zorg. De allergezondste zeventigplussers - de ouderen die groene thee drinken, letten op hun gewicht en dagelijks naar de gym gaan - zullen in hun langere leven evenveel medische kosten maken als de iets minder gezondere zeventigplussers.
Laat je niets wijsmaken. Werken aan gezondheid loont.
|
|
|