0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vitamine C       Vitamine E       Krachttraining & voeding       Ongewone anabole methoden    

0 6 - 1 1 - 2 0 0 9

  Bij zestigplussers resulteert krachttraining in meer spieren door vitamine C en E (Clin Endocrinol (Oxf). 2009 Nov;71(5):666-72.)

Als oudere mannen en vrouwen die aan krachttraining doen ook nog elke dag 1000 mg vitamine C en 600 mg vitamine E slikken, dan bouwen ze meer spiermassa op dan ouderen die alleen krachttrainen. Dat schrijven verouderingsonderzoekers van de Canadese University of Sherbrooke binnenkort in Diabetes Research and Clinical Practice. Zijn de verguisde antioxidante vitamines toch nog ergens goed voor?

Een paar maanden geleden verscheen een spraakmakende studie die aantoonde dat hoge doses vitamine C en E de positieve effecten van cardiotraining op de insuline- en glucosehuishouding saboteren. In die studie experimenteerden de onderzoekers met gezonde jonge mannen. Dat voor jonge mannen hoge doses vitamine C kennelijk een negatief effect op de spieren was al bekend. Eerder ontdekten Britse onderzoekers dat de spieren van jonge mensen die veel vitamine C slikken minder snel herstellen van intensieve inspanning.

Sportwetenschappers hebben lang gedacht dat vitamine C en E juist goed waren voor de spieren van sporters. De vitamines zouden ontstekingen remmen en daardoor spierherstel bevorderen. Die theorie werd echter onderuit gehaald door studies waarin jonge krachtsporters ontstekingsremmers kregen. [J Clin Endocrinol Metab. 2001 Oct;86(10):5067-70.] Daarin blokkeerden middelen als ibuprofen de spiergroei.

In ouderen hebben ontstekingsremmers een ander effect. In die groep stimuleren ze de spiergroei juist.

De vraag die dan automatisch bij je opkomt is of bij oudere mannen en vrouwen antioxidante vitamines als vitamine E en C misschien ook een positief effect op de spieren hebben. Het antwoord op die vraag luidt 'ja', aldus de Canadezen. Die lieten een kleine vijftig mannen en vrouwen van gemiddeld 66 jaar oud zes maanden trainen met gewichten - of niks doen. De helft van zowel de trainingsgroep als de inactieve groep slikte een placebo. De andere helft slikte vitamine C en E. De trainingsgroep bezocht drie keer per week een gym, en nam dan in zeven basisoefeningen alle grote spiergroepen onder handen. De belasting was 80 procent van de 1RM.

In de figuren hieronder zie je wat er in die periode gebeurde met de proefpersonen. Placebo = trainde niet, slikte een nepmiddel; RT = slikte een nepmiddel, trainde met gewichten; AS = trainde niet, slikte vitamines; RT + AS = trainde met gewichten en slikte vitamines. De vitamine E die de proefpersonen kregen was ordinaire alfa-tocoferol.


Bij zestigplussers resulteert krachttraining in meer spieren door vitamine C en E


Bij zestigplussers resulteert krachttraining in meer spieren door vitamine C en E


De ouderen die alleen maar trainden bouwden geen vetvrije massa op en verloren nauwelijks vetmassa. Slikten de ouderen vitamines, dan waren ze na een half jaar anderhalf kilo vetvrije massa rijker. Bovendien was hun vetpercentage met een dikke procent afgenomen.

"Antioxidant supplementation likely reduced damages and increased protein synthesis induced by muscle contraction associated with high-intensity resistance training", proberen de onderzoekers hun onderzoeksresultaten te verklaren. "This study was limited by a small sample size and the subjects' good health. Nevertheless, to overcome these limits, we used a strong research design and a well-controlled intervention. We believe this deserves to be further examined in pre-diabetic or diabetic individuals."

Het idee dat krachttrainende ouderen - anders dan jongeren - positief reageren op suppletie met antioxidanten is helemaal niet zo onwaarschijnlijk, als je de literatuur erop na slaat. In epidemiologische studies hebben ouderen die gedurende hun leven meer antioxidanten als vitamine C en E binnen hebben gekregen sterker spieren. In dierstudies maken oude ratten meer spierweefsel aan als ze extra rutine, vitamine A en E, zink en selenium door hun voer krijgen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken