Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining & voeding       Hart & bloedvaten       Duursportsupplementen       Visolie    

1 8 - 0 5 - 2 0 0 9

  Bij zware inspanning laat visolie het hart minder snel slaan (J Cardiovasc Pharmacol. 2008 Dec;52(6):540-7.)

Bij extreme aerobe inspanningen, waarbij het hart functioneert op de toppen van zijn kunnen, verbetert visolie misschien sportprestaties. Dat kun je afleiden uit een onderzoek van Australische bewegingswetenschappers van de University of Wollongong. De onderzoekers ontdekten dat suppletie met visolie ertoe leidt dat het hart bij zware inspanning minder slagen hoeft te maken.

De onderzoekers kwamen op het idee om visolie aan sporters te geven omdat uit de literatuur blijkt dat visolie bij gewone stervelingen het hart rustiger laat slaan. Als datzelfde effect zou optreden bij sporters, dan werkt visolie misschien prestatieverhogend. Om daarover meer te weten te komen deden de onderzoekers een proef met zestien getrainde mannelijke wielrenners. Die slikten acht weken elke dag 3,2 gram omega-3-vetzuren in de vorm van visolecapsules. Een controlegroep kreeg een placebo. De sporters in de experimentele groep slikte elke dag acht capsules van een gram visolie uit tonijn.

Na acht weken lieten de onderzoekers hun proefpersonen fietsen. In een test waarbij de sporters een uur lang op 55 procent van hun VO2max voortpeddelden bleek dat de suppletie het zuurstofgebruik van de sporters verminderde.


Bij zware inspanning laat visolie het hart minder snel slaan


Waarschijnlijk komt dat omdat de visolie de langzame spiervezels gevoeliger maakte voor insuline, theoretiseren de onderzoekers. Daardoor nemen de spiercellen makkelijker glucose op uit bloed.

Voor sporters is dat effect niet zo interessant. Wel interessant zijn de effecten van de suppletie die optreden als de sporters zich uit de naad moeten fietsen. In een proef waarbij de onderzoekers de sporters steeds harder lieten trappen, bleek dat visolie daarbij het hart langzamer laat slaan. Je ziet het effect in de tabel hieronder.


Bij zware inspanning laat visolie het hart minder snel slaan


Het effect wordt kleiner naarmate de sporters meer watts moeten produceren, maar het blijft bestaan.

In de onderstaande figuur zie je het verschil tussen het aantal slagen voordat de toediening begon en na acht weken suppletie.


Bij zware inspanning laat visolie het hart minder snel slaan


De onderzoekers merken op dat "this study did not attempt to link fish oil supplementation to altered exercise performance". De proefopzet is daarvoor ongeschikt, vinden ze. Maar ook als de onderzoekers zich niet willen uitlaten over een eventueel prestatieverbeterend effect van visolie, dan wil dat nog niet zeggen dat dat effect er dus niet is.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken