0 9 - 0 7 - 2 0 0 7
Biologische tomaten zijn gezonder
(BBC 5 July 2007)
Biologische tomaten bevatten bijna twee keer zoveel kaempferol en quercetine als reguliere tomaten. Dat zeggen onderzoekers van de University of California in Davis in de Journal of Agricultural and Food Chemistry. [J Agric Food Chem. 2007 Jul 25;55(15):6154-9.]
De onderzoekers bestuderen al jarenlang de effecten van organische teelt - zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen - op de voedingswaarde van fruit en groenten. Uit hun werk bleek al vaker dat organische producten meer polyfenolen bevatten.
In dit onderzoek keken de Amerikanen naar de concentraties 'kaal' kaempferol, naringenine en quercetine in tomaten,die afkomstig waren van een stuk land dat halverwege de jaren negentig deels overschakelde op biologische productie. Een ander deel bleef 'regulier'. De onderzoekers verbouwen op de beide delen dezelfde cultivars van groenten en fruit, zodat ze de effecten van reguliere en biologische landbouw op de voedingswaarde goed met elkaar vergelijken.
Hieronder zie je, tegen elkaar uitgezet, hoeveel quercetine en kaempferol er in de tomaten zit. De stijgende lijn is waarschijnlijk het gevolg van het verdwijnen van de flavonoiden uit de tomaten door de bewaartijd.
Aan 'kale' flavonoiden zitten geen suikers vast. Het lijkt erop dat het lichaam kale flavonoiden beter opneemt.
"We suggest that it is the behavior and quantity of N in the organic and conventional systems that most strongly influence these differences", concluderen de Amerikanen. "If so, then overfertilization (conventional or organic) might reduce health benefits from tomatoes."
Ergonauten kennen de flavonoiden waarover de Amerikanen schrijven. Beide stoffen laten cellen meer vetten verbranden. Vincent de Boer, een van origine Wageningse moleculair bioloog, toonde aan dat quercetine longcellen meer vetten laat verbranden. [Resource 7 December 2006] [Offline]
Kaempferol doet iets soortgelijks in spiercellen. Volgens in vitro-studies verhoogt het stofje het verbruik an energie door spiercellen.
Deense onderzoekers ontdekten twee jaar geleden dat proefdieren die biologisch voer krijgen slanker zijn dan proefdieren die regulier voer kregen.
Weten we nu waarom?
0 8 - 0 7 - 2 0 0 7
Nieuw wereldrecord hotdog-eten: 66 hotdogs in twaalf minuten (AP July 5, 2007) [Offline]
Hij is toch gekomen, de Japanse food fighter Tokeru Kobayashi.
De Ron Coleman van de meest, ehm, onderschatte sport ter wereld was geblesseerd aan zijn kaak. Bovendien had de tandarts een verstandskies getrokken. Toch wilde hij niet de vijftigduizend fans teleurstellen, die waren komen opdagen voor Nathan's Famous International July Fourth Hot Dog Eating Contest in New York.
De zesvoudige kampioen verloor tegen Joey Chestnut, de Jay Cutler van het hotdog-eten.
Let op het dramatische commentaar. "The entire world - the entire free world - is focussed on these two men."
Chestnut kwam op 66 hotdogs. Kobayashi kreeg last van een reversal. [Dat is food fight-jargon voor braken - red.] Hij kwam op 63.
De commentatoren vonden het prachtig. "Chestnut is a true American hero. This is a great day for America."
Kobayashi gaat terug naar Japan, waar hij zich gaat voorbereiden op 2008. Chestnut is tienduizend dollar rijker, en doet volgende week mee aan een eetwedstrijd van Pizza Hut.
0 5 - 0 7 - 2 0 0 7
Nanozout bestrijdt vitaminetekort in arme landen (Resource 5 Juli 2007) [Offline]
Michael Zimmermann, de nieuwste Wageningse hoogleraar, heeft een nieuwe manier ontdekt om met voedingsstoffen een lage schildklierhormoonspiegel te verhogen. Geen ongewoon probleem in arme landen waar het dieet te weinig jodium bevat.
Jodide levert de jodiumatomen die de schildklier nodig heeft. Je moet kinderen die te weinig schildklierhormoon aanmaken om te beginnen dus extra jodium geven.
Maar om schildklierhormoon aan te maken heb je ook ijzer nodig. Dat metaal activeert het enzym thyroidperoxidase.
Een andere factor is vitamine A. Als er te weinig schildklierhormoon in het lichaam circuleert, laat de schildklier de hypofyse meer TSH aanmaken. TSH stimuleert de aanmaak van schildklierhormoon. Als de schilklier echter teveel TSH-prikkels krijgt, gaat hij groeien. Dat is ongewenst.
Vitamine A remt dat proces. Vitamine A maakt dat de hypofyse minder snel TSH aanmaakt.
Als je in arme landen kinderen normale hoeveelheden schildklierhormoon wilt laten aanmaken en tegelijkertijd wilt voorkomen dat ze een te grote schildklier ontwikkelen heb je dus en jodium, en ijzer en vitamine A nodig. Maar die stoffen kun je niet zomaar bij elkaar stoppen. Niet in een poeder dat je wilt verwerken in brood of zout, tenminste.
Nanotechnology to the rescue!
|
|
|