1 7 - 0 9 - 2 0 0 9
Bloeddrukmeting valt te hoog uit bij gespierde arm (Blood Press Monit. 2009 Aug;14(4):166-71.)
Als je al een paar jaar fanatiek traint met gewichten, dan zijn je armen waarschijnlijk zo dik geworden dat artsen niet meer automatisch je bloeddruk goed kunnen meten. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Mexicaanse Universidad de Guadalajara in een studie waaraan tweehonderd bodybuilders meewerkten.
Als artsen je bloeddruk meten, kleven ze een band - een cuff, in het medische jargon - om je arm en pompen die op. Meestal gebruiken ze een maatje medium maar er is ook large-uitvoering op de markt.
De armen van de westerse bevolking zijn de afgelopen decennia dikker geworden. Dat komt vooral door de vetzuchtepidemie, maar ook een heel, heel, heel erg klein beetje doordat een heel, heel, heel erg klein deel van de westerse bevolking trainen met gewichten leuker vindt dan TV-kijken. Van die laatste groep vroegen de Mexicanen zich af artsen bij hen nog wel een betrouwbare bloeddrukmeting kunnen verrichten.
De onderzoekers deden een experiment met de deelnemers van de Mexicaanse National Fitness and Bodybuilding Championship. Ze maten hun bloeddruk met de standaard medium cuff en een large cuff. Van vier bodybuilders was het overigens niet mogelijk om hun bloeddruk te meten. Hun armen waren zo dik dat ze niet meer in welke cuff dan ook pasten.
De onderzoekers ontdekten dat bij een armomvang van minder dan 33 centimeter er weinig verschil zat tussen de metingen met een medium of een large cuff. Maar bij een armomvang van boven de 33 ging het fout - vooral bij de meting van de systolische bloeddruk [de bloeddruk als het hart samenknijpt en het bloed door de aderen stuwt].
De meting valt hoger [lees: te hoog] uit als je de bloeddruk van dubbelgespierde armen uitvoert met een te kleine cuff, concluderen de onderzoekers. De onderstaande figuur heeft betrekking op bloeddrukmetingen bij armen die dikker zijn dan 33 cm. Je kijkt naar het verschil tussen de meting met de normale en de grote cuff.
Bij sommige bodybuilders zorgt een meting met een gewone cuff voor een onderschatting van de bloeddruk, maar in de meeste gevallen valt hij te hoog uit. Gemiddeld resulteert een meting met een te kleine cuff voor een overschatting van de systolische bloeddruk van 8 mm Hg.
Met een beetje pech zorgt die overdreven meting ervoor dat een krachtsporter te horen krijgt dat zijn of haar bloeddruk gevaarlijk hoog is geworden. Dat levert voor die krachtsporter stress op, want het is niet leuk om te horen dat je lijdt aan een chronische en mogelijk levensverkortende ziekte. Het is helemaal knap lullig als je daarvoor bloeddrukverlagende medicijnen moet gebruiken, met een reeks bijwerkingen hebben - terwijl je helemaal geen hoge bloeddruk hebt.
|
|
|