Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Hart & bloedvaten       Opsporing van anabolen       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

0 2 - 1 2 - 2 0 0 6

  Bloedstolsels in hersenvlies door anabolengebruik (Acta Neurochir (Wien). 2005 Jan;147(1):85-7.)
Libanese neurochirurgen beschrijven twee gevallen van bodybuilders met een waarschijnlijk zeldzame bijwerking van anabole steroiden: bloedstolsels aan de buitenkant van de hersenen.
De bodybuilders in de publicatie zijn 24 en 32 jaar oud als ze zich bij een arts melden. De oudste bodybuilder traint al zeven jaar op anabolen. Hij voelt zich al een kleine week niet lekker. Hij is misselijk en moet overgeven.
De andere bodybuilder gebruikt pas een jaar anabolica, maar volgens het artikel pakt hij het wel grondig aan: "The patient was taking a mixture of anabolic steroids, growth hormone and proteins for the past year and had gained 20 Kg in one year."
Alstublieft. Twintig kilo in een jaar. Als dat harde kilo's zijn, dan heb je grove doseringen gebruikt. De bodybuilder betaalde echter een prijs voor zijn ongewone progressie. Hij heeft, op het moment dat hij contact met een arts zoekt, al een maand aanvallen van hoofdpijn waarbij hij moet overgeven.
Als de artsen een CAT-scan van beide mannen maken, zien ze wat er aan de hand is. In het hersenvlies van de bodybuilder bevinden zich centimeters grote bloedstolsels. De medische term: spontaneous subdural haematoma of SDH.
Als de chirurgen de stolsels weghalen, verdwijnen de klachten. Blijft de vraag: hoe komen de bodybuilders aan de bloedklonten?
Een combinatie van factoren, schrijven de artsen. Anabolen kunnen bloedklontjes laten ontstaan en vaten nauwer maken. Training met gewichten zorgt kortstondig - tijdens de sets - voor een aanmerkelijke verhoging van de bloeddruk, vooral als sporters tijdens de sets hun adem inhouden. Valsalva, heet dat.
"The abnormal increase in BP that occurs in weight lifting may increase intracranial pressure to induce venous obstruction leading to hemorrhage."

0 6 - 1 2 - 2 0 0 6

  Carl Lewis lapte Johnson erbij (AP December 6, 2006) [Offline]
In de nazomer van 2006 liet sprinter Ben Johnson al weten dat hij op jacht was naar een onverlaat, die er in het geniep voor had gezorgd dat Johnson in 1988 positief testte op stanozolol. Onheus, want in dat jaar gebruikte Johnson furazabol, geen stanozolol.
In een gesprek met een Australische krant geeft Johnson meer informatie. Voordat hij in 1988 een urinemonster afgaf, had hij een fles bier gedronken met een vriend van concurrent Carl Lewis. En die had hem bier gegeven met stanozolol, aldus Johnson.

0 4 - 1 2 - 2 0 0 6

  Oxandrolone is van ons, zegt Savient (AP December 4, 2006) [Offline]
Terwijl oxandrolone al lang en breed in het circuit van de ondergrondse laboratoria terecht is gekomen, spant Savient processen aan tegen farmaceuten Sandoz en Upsher-Smith Laboratories die generieke versies van oxandrolone op de markt willen brengen. Er zit kennelijk nog steeds geld in anabole steroiden.
Oxandrolone is van ons, zegt Savient
Sandoz en Upsher-Smith Laboratories mogen van de FDA generieke oxandrolone op de markt brengen. Dat is tegen het zere been van Savient, dat oxandrolone sinds de jaren negentig verkoopt.
Volgens Savient nemen de bedrijven een loopje met zijn patenten op het gebruik van oxandrolone. Het gaat om de US-patenten 5,872,147 en 6,090,799 en 6,576,659 en 6,670,351, aldus Savient in een persbericht. [PRNewswire December 04, 2006]

0 3 - 1 2 - 2 0 0 6

  Uitgevonden in de jaren tachtig: zwavel-androgenen (J Med Chem. 1985 Jun;28(6):775-9.)
En daarna niets meer van gehoord, van deze verzwavelde androstenedione- en testosteronanalogen.
Nou ja. Bijna niets. [J Med Chem. 1989 Jan;32(1):203-13.]
17-Beta-Hydroxy-10-Beta-Mercapto-Estr-4-Ene

19-mercaptoandrost-4-ene-3,17-dione
De chemici van de University of Washington die deze twee androgenen maakten, bedoelden ze als antioestrogenen. Oestrogenen ontstaan uit androstenedione of testosteron als het enzym aromatase de 19-methylgroep van het molecuul afsnoept. Daardoor zetten nandrolonderivaten minder makkelijk om in estradiol, omdat nandrolon geen 19-groep meer heeft.
De onderzoekers probeerden in dit geval aromatase-remmers te maken door op die kritieke plek een zwavelatoom vast te plakken. Ze hoopten dat de nieuwe androstenedione- en testosteron-analoog het aromatase lieten vastlopen.
En dat deden ze.
17-Beta-Hydroxy-10-Beta-Mercapto-Estr-4-Ene en 19-mercaptoandrost-4-ene-3,17-dione remden in reageerbuizen niet alleen in de omzetting van androstenedione in estron. Ze maakten een deel van de enzymen ook voorgoed onklaar.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken