Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afvallen       Hart & bloedvaten       Medische horror       Afslanksupplementen    

0 5 - 0 3 - 2 0 1 0

  Bodybuilder in coma door overdosis yohimbine (Clin Toxicol (Phila). 2009 Sep;47(8):827-9.)

Wil het niet lukken om spetterdroog te worden? Wat je daaraan ook wilt gaan doen, het gebruiken van enorme doses yohimbine is geen goed idee. Vraag het maar aan de anonieme 37-jarige bodybuilder waarover Italiaanse toxicologen een artikel schreven voor Clinical Toxicology. Tijdens een wedstrijd raakte hij in een coma. Hij had 5 gram yohimbine geslikt.

Yohimbine
Yohimbine is de actieve stof in extracten van schors van de Afrikaanse Corynantheboom. De verbinding blokkeert in het lichaam de alpha-2-adrenerge receptoren. Pephormonen als adrenaline en noradrenaline werken als ze zich vastmaken aan adrenerge receptoren. Het lichaam meet via de alpha-2-adrenerge receptor of er niet teveel adrenaline in het lichaam circuleert. Naarmate er meer adrenalinemoleculen vastplakken aan de alpha-2-adrenerge receptor schroeft het lichaam de concentratie adrenaline en noradrenaline verder terug. Yohimbine blokkeert die receptor, en verhoogt zo de concentratie pephormonen in de bloedbaan.

In de late jaren negentig ontdekte de supplementenindustrie yohimbine als afslankmiddel. Daarvoor had de bodybuilder het middel waarschijnlijk ook gebruikt. Raar genoeg hebben de Italianen de bodybuilder niet gevraagd naar de reden waarom hij zoveel yohimbine had geslikt. Twee uur na inname van de megadosis kreeg de man epileptische aanvallen en raakte hij in coma. Zijn bloeddruk was te hoog en zijn hart sloeg te snel.

Hoeveel yohimbine de bodybuilder had genomen zie je hieronder. Gebruikers nemen meestal 15-20 mg yohimbine per dag, maar ook doses van 40 mg komen voor. Na inname van 15 mg vind je enkele honderden nanogram/ml terug in het bloed. Bij de bodybuilder vonden de onderzoekers meer dan 5000 nanogram/ml. Bovendien bleek het lichaam de stof na 6 uur minder snel af te breken.


Bodybuilder in coma door overdosis yohimbine


Het geval was niet uniek. In de literatuur vonden de onderzoekers meer gevallen waarin gebruikers van massieve doses yohimbine in de problemen kwamen.


Bodybuilder in coma door overdosis yohimbine


De bodybuilder heeft zijn episode trouwens overleefd. De artsen gaven hem medicijnen die zijn bloeddruk normaliseerden en zijn hart normaal lieten slaan, en diazepam om epileptische aanvallen te voorkomen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken