Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Horror & sensatie       Lever       Eiwitten       Creatine    

2 1 - 1 0 - 2 0 0 8

  Bodybuilder krijgt geelzucht van creatine en eiwitsupplementen (Semin Liver Dis. 2008 May;28(2):226-31.)
Een gezonde man van 27 die fanatiek aan bodybuilding deed heeft leverschade en geelzucht opgelopen door het gebruik van sportsupplementen met creatine en whey-eiwit. Lever-artsen van The Mount Sinai Medical Center in New York hebben het geval beschreven in het tijdschrift Seminars in Liver Disease.
De man waarover de artsen schrijven had geen pijn en voelde zich niet ziek. Maar omdat hij last kreeg van geelzucht meldde hij zich bij een ziekenhuis. Daar ontdekten artsen dat er in het bloed van de man veel bilirubine zat, een stof die eigenlijk door de lever zou moeten worden weggezuiverd. In het bloed van de man zat ook veel van het enzym alkalinephosphatase en creatinine. De eerste stof kan aangeven dat de lever niet meer netjes werkt. De tweede is een afbraakproduct van creatine.
Bij geelzucht kleuren huid en oogwit geel doordat de concentratie bilirubin oploopt. [Zie hieronder.] Dat is op zichzelf onschadelijk. Bilirubin is geen gevaarlijke stof, en misschien zelfs een endogene antioxidant. Maar geelzucht is wel een teken dat er iets mis is met de lever. Het is een symptoom van iets wat je wel degelijk serieus moeten nemen.


Bodybuilder krijgt geelzucht van creatine en eiwitsupplementen


Toen de artsen de lever van de bodybuilder onderzochten zagen ze dat het orgaan geen gal meer kon afvoeren. De kanaaltjes waarlangs dat gebeurt waren verstopt. De wetenschappelijke term daarvoor is cholestasis.
De bodybuilder gebruikte sinds een negen maanden creatine, en sinds een maand wei-eiwitten. Dat kan zijn conditie veroorzaakt hebben, dachten de artsen. Toen de man stopte met zijn suppletie normaliseerde zijn lever en verdween de geelzucht. Als artsen kerngezonde sporters krijgen met een rare lever, schrijven de onderzoekers, dan zouden ze in het vervolg moeten informeren naar het gebruik van mogelijk "gevaarlijke" supplementen als wei en creatine.


Bodybuilder krijgt geelzucht van creatine en eiwitsupplementen


We hebben "gevaarlijke" tussen aanhalingstekens gezet. We geloven eigenlijk niet dat gezonde mensen van creatine en eiwitten geelzucht kunnen krijgen. We onderschrijven de mening van een - overigens bij Gaspari Nutrition werkzame - blogger van bodybuilding.com, die vermoedt dat de bodybuilder in kwestie anabolen heeft gebruikt - en daardoor geelzucht heeft opgelopen. [bodybuilding.com 2008/05/23] [Offline]
Het zou niet de eerste keer zijn dat een bodybuilder door het gebruik van hard core-doping in de problemen komt, zich meldt bij een arts en vervolgens joktover zijn gebruik. In het verleden schreven we over een bodybuilder die een overdosis DNP had genomen, ziek naar het ziekenhuis ging - en daar overleed omdat hij niet durfde te vertellen wat hij had geslikt. In een ander artikel verloor een bodybuilder bijna een testikel omdat hij artsen niet direct vertelde dat hij Pregnyl gebruikte.
In medische literatuur kom je veel meldingen tegen van bijwerkingen van supplementen of milde doses doping die de lezers de angst om het hart doen slaan, maar waarschijnlijk het gevolg zijn van verzwegen gebruik van verboden middelen - in flinke hoeveelheden. Zo bezwoor in 2004 een bodybuilder bijvoorbeeld gyno gekregen te hebben door supplementen met Tribulus terrestris.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken