Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & voeding       Gevaarlijke supplementen       Cafeïne       Horror & sensatie    

3 0 - 0 8 - 2 0 0 8

  Bodybuilder opgenomen na overdosis cafeïne (J Accid Emerg Med. 1998 May;15(3):196-7.)
Hij was kerngezond, werkte in een Britse gym als instructor, had een uitstekend ontwikkelde fysiek, maar tijdens zijn training was hij flauwgevallen en een kwartier bewusteloos geweest. Aanleiding voor de 28-jarige bodybuilder om naar de Eerste Hulp van het Northern General Hospital in Sheffield te gaan. Daar ontdekten de artsen dat de man zichzelf had vergiftigd met cafeïne.
Drie dagen voordat de bodybuilder in elkaar was gezakt was hij gaan experimenteren met flink gedoseerde cafeïnepillen, die per tab goed waren voor tweehonderd milligram actieve stof. Die producten zijn populair bij bodybuilders, die ze gebruiken om hun work out te verbeteren. De makers van die producten manen gebruikers niet meer dan een paar pillen per dag te gebruiken, maar in de bodybuilding is more nog steeds better. De bodybuilder was de dosis gaan opvoeren.
Op de dag dat de man zich liet opnemen had hij zeventien of achttien pillen geslikt en zichzelf 3,5 gram pure cafeïne toegediend. Die had hij weggespoeld met drie koppen sterke koffie. In totaal zal de man iets meer dan vier gram cafeïne hebben binnengekregen. Gewone stervelingen kunnen al bij een inname van achthonderd milligram cafeïne vergiftigingsverschijnselen krijgen.
Toen de artsen de bodybuilder onderzochten, merkten ze dat hij zweette. Zijn urine was donker door de aanwezigheid van bloed en eiwit. Later vonden de artsen in de urine van de man myoglobine, een eiwit dat vrijkomt als de spiercellen scheuren en de inhoud van de spiercellen de bloedbaan in lekken. De instructor had hartkloppingen, hoofdpijn, was misselijk, had pijn in zijn dijen, was onrustig en kon met geen mogelijkheid in slaap komen.
In zijn bloed vonden de artsen een verhoogde spiegel van het enzym creatine-kinase. Creatinekinase komt ook vrij na intensieve training. Veel creatinekinase duidt op spierschade. Toen de artsen de man voor de eerste keer onderzochten was de concentratie creatinekinase in zijn bloed 3270 eenheden per liter. Dat is aan de hoge kant, maar niet zo hoog als je tegenkomt in literatuur over bodybuilders met spieren die op wat voor manier dan ook hun spiercellen naar hun grootje geslikt of gespoten hebben. Een dag later was de creatinekinasespiegel
Cafeine
verder opgelopen tot 7611 eenheden per liter, maar dat is voor een bodybuilder nog steeds niet echt alarmerend.
Opvallend was de concentratie cafeïne in het bloed van de man. Die was 12,3 milligram per liter. Schunnig hoog, maar nog steeds niet toxisch. Toxisch wordt cafeïne pas bij vijftien milligram per liter. Een concentratie van 25 milligram per liter is dodelijk.
Cafeïne geldt als een ongevaarlijk pepmiddeltje - en dat is het ook. Daarom zie je cafeïne opduiken in nicheproducten als ontbijtzeep, energie-chips, energetische donuts en een keur van energiedrankjes. Maar dat neemt niet weg dat ook een relatief
Bodybuilder opgenomen na overdosis cafeïne
onschuldig goedje als cafeïne giftig wordt als je er teveel van neemt. Toxicologen melden elk jaar wel een paar gevallen van mensen die op de intensive care belanden nadat ze een overdosis cafeïne hebben gebruikt.
Wat de overenthousiaste gebruikers van cafeïne waarschijnlijk parten speelt is dat de afbraak van cafeïne bij het gebruik van hoge doses langzamer gaat verlopen.
In ernstige gevallen moeten artsen cafeïnevergiftiging met medicijnen behandelen. Eerste lijn-medicatie is valium, maar soms zijn ook betablokkers nodig. Als het bloed verzuurd is zijn er middelen als natriumbicarbonaat nodig om de zuurgraad van het bloed te normaliseren. De eiwitten die in de bloedbaan vrijkomen doordat de spiercellen scheuren zijn gevaarlijk voor de lever, en hakken er dubbel zo diep in als het bloed zuur is.
Op de derde dag mag de bodybuilder alweer naar huis. Hij bezweert dat hij nooit meer cafeïnesupplementen zal gebruiken en komt daarna niet meer in de problemen.
Hij heeft zijn artsen gelukkig gemaakt. Het is het eerste geval van cafeïnevergiftiging bij iemand die cafeïne gebruikt om zijn prestaties te verbeteren. Zo'n nieuwigheid is altijd goed voor een publicatie in een vakblad.
En aandacht van een kwaliteitsmedium als ***bescheiden kuchje*** Ergogenics. Niet te vergeten.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken