0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining       Krachttraining & voeding     CLA  CLA       Afslanksupplementen    

2 3 - 1 1 - 2 0 0 9

  Bodybuilders gaan sneller vooruit met 5 gram CLA per dag (Med Sci Sports Exerc. 2006 Feb;38 (2):339-48.)

Je moet het effect van CLA niet overdrijven, maar het is er volgens deze Canadese studie wel degelijk. Bodybuilders bouwen meer spiermassa op en verliezen meer vet als ze dagelijks 5 gram CLA slikken, schrijven bewegingswetenschappers van de University of Saskatchewan in Medicine & Science In Sports & Exercise.

CLA
In dierproeven doet CLA het geweldig, maar in humane studies doet het transvetzuur het maar zo-zo. In 2002 verscheen een studie van "de" Richard Kreider waarin CLA bodybuilders geen fluit verder hielp. [J Strength Cond Res. 2002 Aug;16(3):325-34.] Sindsdien hebben onderzoekers hun handen niet aan CLA durven branden - want als Kreider iets zegt, dan is dat zo.

De Canadezen doen in hun stuk toch een dappere poging. Kreiders proefpersonen trainden waarschijnlijk niet erg hard, zeggen ze. Daarom lieten zij in hun proef zo'n zeventig proefpersonen 7 weken trainen onder begeleiding van een coach. De proefpersonen trainden drie keer per week. Elke training namen ze in 12 oefeningen alle belangrijke spiergroepen onder handen.

De ene helft van de proefpersonen slikte CLA, de andere helft een placebo. Hieronder zie je het effect op de spier- en vetmassa.


Bodybuilders gaan sneller vooruit met 5 gram CLA per dag


De onderzoekers vermoeden dat CLA antikatabool werkt. Dat leiden ze af uit de figuur van hieronder, die vertelt dat de CLA-gebruikers minder 3-methylhistidine in hun urine hadden dan de placebogebruikers. Het aminozuur 3-methylhistidine zit alleen in spiereiwit. Het komt vrij als spieren beschadigd zijn.


Bodybuilders gaan sneller vooruit met 5 gram CLA per dag


De proefpersonen gingen wat sneller vooruit in kracht als ze CLA gebruikten, maar die effecten waren statistisch niet significant.

Al met al werkt CLA, concluderen de Canadazen. Maar of sporters CLA moeten gebruiken? "When deciding whether to use CLA as a dietary supplement, one would have to weigh these relatively small beneficial effects against the relatively high monetary costs of CLA", besluiten ze hun artikel.

De studie is gedeeltelijk betaald door Bioriginal Food and Science Corp., een producent van vetzuren voor de supplementenindustrie. Het bedrijf maakt ook CLA.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken