0 2 - 1 2 - 2 0 0 9
Bolandioldecanoaat wordt heel anders dan Deca-Durabolin (J Steroid Biochem Mol Biol. 2009 Nov 23. [Epub ahead of print].)
Ondergrondse werkplaatsen overwegen om het anabole steroid bolandio [structuurformule hieronder] weer op de markt te gaan brengen, als je de geruchten mag geloven. Wat ze tegenhoudt, is dat bolandiol teveel lijkt op nandrolondecanoaat of een broertje daarvan. Een Amerikaans onderzoek, dat binnenkort verschijnt in de Journal of Steroid Biochemistry & Molecular Biology, toont echter aan dat bolandiol toch heus een ander middel is dan nandrolon. De kans op een terugkeer van bolandiol groeit.
Bolandiol heet voluit 19-nortestosterone-3-beta,17-beta-diol. Het verschil met nandrolon zit hem in de hydroxylgroep op C3. Bij nandrolon zit daar een oxo-groep. Het enzym 3-beta-HSD verandert in het lichaam nandrolon in bolandiol - en andersom. Of je nou bolandiol injecteert of nandrolon, dat maakt dus niet uit. Zou je zeggen.
Nou - wel dus, schreven de onderzoekers een paar jaar geleden in Endocrinology. In ratten zorgden implantaten met bolandiol voor ongeveer net zoveel spiervergroting als nandrolon, maar met beduidend minder effecten op de prostaat. Bolandiol had SARM-achtige eigenschappen, schreven de onderzoekers.
Vandaar dat ze op kosten van de Amerikaanse overheid verder experimenteerden met bolandiol. Ze injecteerden het goedje in jonge ratten. Die zijn extra gevoelig voor androgene stoffen.
Bolandiol bleek een sterker anabool dan nandrolon, ontdekten de onderzoekers toen ze na 8 dagen de kringspier van hun proefdieren wogen. Bolandiols effect op de kringspier was vergelijkbaar met dat van testosteron.
Bolandiol had bij deze proefdieren echter meer effect op de prostaat dan nandrolon, maar minder dan testosteron.
De proefdieren maakten veel 3beta-HSD aan. De omzetting van bolandiol in nandrolon vindt dus plaats. Desondanks gedraagt bolandiol zich anders dan nandrolon. Bolandiol is heftiger, sterker. Toch staat in leerboeken dat anabolen een oxogroep op C3 moeten hebben om stevige effecten te hebben. Zou bolandiol dan via een ander enzym, 5-alpha-reductase, omzetten in een krachtige metaboliet? De onderzoekers injecteerden hun proefdieren met een remmer van dat enzym - en zagen dat bolandiol daardoor alleen maar nog meer effect op de prostaat kreeg. De theorie dat bolandiol metaboliseert in de eigenlijk actieve stof lijkt daarmee dus van de baan.
Bolandiol zelf is dus een ander anabool dan nandrolon. Waarschijnlijk werkt bolandiol sterker omdat het ook interacteert met de estradiolreceptor. Androgene stoffen werken sterker als ook de estradiol- en progesteronreceptoren geprikkeld worden. Ook nandrolon interacteert met de progesteron- en oestrogeenreceptor, maar bolandiol doet het krachtiger. De onderzoekers konden achterhalen dat bolandiol, net als nandrolon, slecht omzet in estradiol. Toch laat bolandiol bij vrouwelijke ratten de uterus groeien. Dat is een merker voor oestrogene activiteit.
De lichaamseigen aanmaak van LH onderdrukken doet bolandiol ook - meer dan testosteron.
Bolandiol was aan het einde van de 20ste eeuw even terug als prohormoon. In 2004 verdween het weer, toen de Amerikaanse overheid de prohormonen verbood. Onderzoekers zijn de effecten van prohormonen eigenlijk gaan bestuderen omdat de overheid het verbod op prohormonen wilde rechtvaardigen. En o ironie - datzelfde onderzoek gaat er nu misschien voor zorgen dat de illegaal opererende ondergrondse werkplaatsen hun assortiment gaan uitbreiden.
|
|
|