Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining       Afvallen       Onzinnig & verdacht       Core-training    

0 2 - 1 2 - 2 0 0 3

Buikspiermachientjes getest

Amerikaanse bewegingswetenschappers hebben vier apparaten getest die sporters een wasbord zouden moeten geven. De meeste bleken minder of net zo effectief dan de ouderwetse crunch. Maar er was een positieve uitzondering.

De onderzoekers lieten 33 proefpersonen trainen op vier verschillende apparaten: de Ab Roller Plus, de Torso Track 2, de AB-DOer Pro en de Perfect Abs. De onderzoekers plaatsten electroden op de buikspieren van hun proefpersonen en maten daarmee de electrische activiteit van de spieren. Hoe groter de activiteit, des te harder werkten de spieren en des te beter was het apparaat.

Om een ijkpunt te krijgen vergeleken de onderzoekers hun uitslagen met die van proefpersonen die een crunch zonder machines of apparatuur uitvoerden. De onderzoekers maten de activiteit van drie verschillende buikspieren. De onderstaande tabel geeft verhoudingsgewijs aan hoe hard de spieren bij de verschillende oefeningen moeten werken. Daarbij krijgt de activiteit van de spier bij de crunch automatisch een score van honderd.


Buikspiermachientjes getest


De Ab Roller Plus

Fabrikant : Quantum North America. Net zo effectief als een crunch. Waarom zou je hem kopen? Voegt niets toe.

De Torso Track 2

Fabrikant: Fitness Quest. In de stand high resistance effectiever dan een crunch. In de stand low resistance minder effectief.

De Ab DOer Pro

Fabrikant: Thane Fitness. Minder effectief dan een crunch. Niet kopen.

De Perfect Abs

Fabrikant : Guthy-Renker. In de zwaardere standen effectiever dan de crunch. Komt in deze test als beste uit de bus.

De American Council on Exercise gaf in 1997 een opdracht voor een soortgelijke onderzoek aan California State University-North. Uit dat onderzoek bleek dat machientjes als de Ab Roller Plus, de ABSculptor, de ABTrainer en de ABWorks net zo goed of minder goed werken dan de crunch.

De American Council on Exercise adviseerde consumenten daarop om hun zuurverdiende geld aan nuttiger zaken uit te geven.

Eric Sternlicht, Stuart Rugg. Electromyographic Analysis of Abdominal Muscle Activity Using Portable Abdominal Exercise Devices and a Traditional Crunch. The Journal of Strength and Conditioning Research. 2003 Aug;17(3):463-8 [PubMed]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken