Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Psychologie       Cacao       Cerebrogenics    

1 9 - 1 2 - 2 0 0 6

  Cacao helpt tegen chronische vermoeidheid (Hull and East Yorkshire Hospitals NHS Trust December, 2006) [Offline]
Geef mensen met chronische vermoeidheid elke dag 45 gram donkere, polyfenoolrijke chocolade, en hun symptomen van vermoeidheid verminderen. Dat concluderen Britse onderzoekers uit een proef die acht weken duurde.

Theobromine

TheobromineTheofylline

TheofyllineCafeine

CafeineFenylethylamine

Fenylethylamine

De Britten gebruikten chocolade die voor 85 procent uit pure cacoa bestond. Dat is een product waar je echt naar moet zoeken. De meeste chocoladeproducten in de winkel bevatten aanmerkelijk minder cacao.
De proefpersonen kregen een periode een placebo-chocolade met weinig polyfenolen. Die werkte niet.
Opvallend is dat de proefpersonen tijdens de proef niet zwaarder werden.
Hoe de cacao precies werkt hebben de onderzoekers niet bestudeerd. Ze denken dat de polyfenolen in de cacao iets doen met neurotransmitters zoals serotonine. In cacao zitten bovendien stimulerende componenten zoals cafeine, theobromine, theofylline en fenylethylamine. Je ziet ze hiernaast.
Cacao is het helemaal op dit moment. Snoepfabrikant Mars investeert in onderzoek naar de gezondheidseffecten van donkere chocolade [NutraIngredients.com 19/12/2006] in de hoop dat hetzelfde gebeurt met chocolade als tien jaar geleden met tomatenketchup. Toen ontdekten gezondheidsonderzoekers ineens dat zwaar bewerkte tomatenproducten veel bio-beschikbaar lycopeen bevatten, en daardoor een beetje beschermen tegen prostaatkanker.

1 5 - 1 2 - 2 0 0 6

  Vegetariers zijn slimmer (ANP 15 december 2006) [Offline]
Hoe slimmer een kind is, des te groter is de kans dat het later geen vlees meer eet. Dat blijkt uit een Brits onderzoek onder achtduizend mensen. Bij elke vijftien punten dat je IQ-score hoger is, stijgt je kans dat je geen dieren meer eet met 38 procent.

0 4 - 1 2 - 2 0 0 6

  'Over 50 jaar iedereen vegetarisch' (evmi.nl 23-11-2006) [Offline]
Dat voorspelt een Amerikaanse wetenschapper. Hij denkt dat we door technologie over een jaar of vijftig zullen begrijpen wat dieren doormaken als ze geslacht worden. Vanaf dan zullen we het verder uit ons hoofd laten om ze nog op te eten.

2 7 - 1 1 - 2 0 0 6

  Griep? Cranberries helpen (evmi.ml 22-11-2006) [Offline]
Dat zegt Ocean Spray tenminste. Volgens de leverancier van cranberrie-producten vertellen in vitro-studies dat
Proanthocyanidin A-1
cranberries virussen afremmen bij het binnenkomen van cellen.
Twee jaar eerder ontdekten Taiwanese onderzoekers dat het plantenstofje proanthocyanidin A-1 [je ziet zijn chemische structuur hiernaast] in cranberries cellen beschermt tegen het herpesvirus HSV-2. [BBC 17 October, 2004] De werkzame concentraties waren niet toxisch voor de cellen. De Taiwanezen denken dat cranberries cellen ook beschermen tegen de virussen die verkoudheid en griep veroorzaken.

1 8 - 1 1 - 2 0 0 6

  Het bloed van chocaholics stolt minder snel (BBC)
Cacao werkt als aspirine, blijkt uit een onderzoek door Diane Becker, die de studie presenteerde tijdens een bijeenkomst van de American Heart Association.
Beckers honderdveertig proefpersonen mochten niet meedoen aan een ander voedingsonderzoek. Daarvoor moesten ze eigenlijk gedurende een periode hun chocolade laten staan, maar ze snoepten toch door. Ze mochten daarom niet meer meedoen aan de studie.
Daarop besloten onderzoekers de cacaoverslaafden maar voor een ander onderzoek te gebruiken: een onderzoek naar het klonteren van bloedplaatjes tot stolsels en het effect van cacao op dat proces.
"Platelets from those who stayed away from chocolate clotted faster, at 123 seconds, compared with 130 seconds for the chocolate group."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken