Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Duursportsupplementen       Cacao       NO-boosters    

0 5 - 0 7 - 2 0 0 7

  Cacao is NO-booster (JAMA. 2007;298:49-60.)
Wat oudere mannen en vrouwen met een hoge bloeddruk hebben al baat bij een luttele hoeveelheid van zes gram donkere cacao. De dertig milligram polyfenolen die daarin zitten verlagen hun bloeddruk. Dat ontdekten onderzoekers van het academisch ziekenhuis in het Duitse Keulen.
De onderzoekers gaven veertig proefpersonen gedurende achttien weken elke dag zes gram cacao. In die periode nam de systolische bloeddruk van de proefpersonen af met drie millimeter kwikdruk. De diastolische bloeddruk verminderde met twee millimeter kwikdruk.
Dikker werden de proefpersonen niet.
De onderzoekers meetten in het bloed de concencentratie van de polyfenolen na inname. Het resultaat is de curve hieronder.

Cacao is NO-booster

De onderzoekers vermoedden dat de polyfenolen de aanmaak van NO in de vaten bevorderen. Daardoor verwijden de vaten zich en daalt de bloeddruk. Om die theorie te testen meetten ze in het bloed van hun proefpersonen het enzym S-nitrosoglutathione. Dat is een merker voor de concentratie NO.
Hieronder zie je het effect van de suppletie op de spiegel van het enzym in het bloed van de proefpersonen.

Cacao is NO-booster

De figuur hieronder beschrijft het effect op de spiegel van datzelfde enzym pal na de inname.

Cacao is NO-booster

Dit onderzoekje is niet alleen interessant voor gezondheidsmaniakken. Het is ook interessant voor krachtsporters. NO is een factor in hypertrofie.
Anabole supplementen die de aanmaak van NO moeten opvoeren zijn al populair. Meestal bevatten ze het aminozuur L-arginine, een veresterde variant daarvan of L-citrulline. Suppletie met arginine beperkt bovendien het verlies van spiermassa tijdens het afvallen. De polyfenolen uit cacao zouden de werking van die producten kunnen versterken.

0 3 - 0 7 - 2 0 0 7

  Glas granaatappelsap per dag verbetert erectie (International Journal of Impotence Research advance online publication 14 June 2007; doi: 10.1038/sj.ijir.3901570)
Mannen die elke dag een glas van 237 milliliter granaatappelsap drinken hebben een beter functionerende erectie. Dat zeggen onderzoekers The Male Clinic in Beverly Hills en de University of California
Glas granaatappelsap per dag verbetert erectie
in Los Angeles in de Journal of Impotence Research.
De onderzoekers lieten vijftig mannen vier weken achtereen dagelijks een glas granaatappelsap drinken. Na die periode moesten ze aangeven hoe goed hun erectie was. Daarna kregen de mannen vier weken lang een placebo.
Na de granaatappelsap-periode meldde 47 procent verbetering. Na de placebo-periode meldde 32 procent verbetering.
De verschillen waren niet significant. Maar de onderzoekers zijn er van overtuigd dat ze wel significante verschillen hadden gevonden als ze hun experiment met meer proefpersonen hadden uitgevoerd.

2 8 - 0 6 - 2 0 0 7

  Mars voor de rechter wegens ontwrichte kaak (Fox News June 27, 2007) [Offline]
"Ik kauwde misschien drie keer", zegt Victoria McArthur, woonachtig in de Amerikaanse staat Michigan. "Toen schoot m'n kaak op slot.
Victoria McArthur
Hij schoot uit z'n gewricht."
De oorzaak? Het gele snoepje in Starburst Fruit Chews, een verzameling fruitsnoepjes uit de koker van snoepreus Mars. En nu wil McArthur 25.000 dollar schadevergoeding zien. Van Mars. Voor de behandeling van haar temporal mandibular joint dysfunction waardoor ze niet meer kan kauwen en slapen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken