0 9 - 0 2 - 2 0 1 0
Cacao ontlast hart bij inspanning (Br J Nutr. 2010 Jan 19:1-5. [Epub ahead of print].)
Sporters die twee uur voor een training of wedstrijd een portie cacao innemen verminderen de impact van de inspanning op hun hart en bloedvaten. Dat kun je afleiden uit een humane studie van voedingswetenschappers van de University of South Australia, die binnenkort verschijnt in de British Journal of Nutrition. De fenolen in cacao maken de bloedvaten soepeler en beperken de stijging van de bloeddruk door fysieke inspanning.
De snoepfabrikant Mars probeert al jarenlang het imago van chocolade op te vijzelen - en werkt tegelijkertijd aan nieuwe, "gezonder" en duurder producten met extra veel cacao-fenolen. Daarom laat Mars overal ter wereld onderzoek verrichten naar de positieve effecten van cacao. Dat is een zegen en een vloek: zonder Mars wisten we maar weinig over de beschermende werking van cacao op hart en bloedvaten, maar tegelijkertijd krijgen we door al die positieve studies waarschijnlijk ook een overspannen idee van het belang van cacao.
Ook deze studie is betaald door Mars. Dat neemt niet weg dat de resultaten interessant zijn voor sporters die het uiterste van zichzelf vragen - ook voor krachtsporters. Tijdens oefeningen als de squat, de leg-press en de deadlift stijgt de bloeddruk zo verschrikkelijk hoog dat sportwetenschappers er aanvankelijk naar van werden.
De onderzoekers deden een proef met 21 dikke vijftigers. Artsen vinden dat die groep meer moet bewegen, maar bij intensieve sportbeoefening kan bij hen de bloeddruk gevaarlijk hoog oplopen.
De onderzoekers wilden weten of ze de stijging van de bloeddruk konden temperen met een chocolademelk met extra veel polyfenolen uit cacoa. Dus lieten ze de proefpersonen een kwartiertje fietsen op 75 procent van hun maximale zuurstofopname. Dat is een tempo waarbij je stevig moet doortrappen en geen gesprek meer kunt voeren. Twee uur voordat de dikkerds op fiets klommen dronken ze een 200 ml chocolademelk met daarin 139 mg epicatechine, 39 mg catechine en 523 mg procyanidines. [De curven met de witte bolletjes hieronder] Een andere keer dronken de proefpersonen chocolademelk waarin nauwelijks nog polyfenolen zaten. [Curven met de zwarte bolletjes]
SBP = bloeddruk tijdens hartslag of systole; MAP = gemiddelde bloeddruk tijdens een volledige cyclus van samentrekking/ontspanning van de hartspier; DBP = bloeddruk tussen twee hartslagen door of diastole. De figuur laat het verschil zien tussen de waarden tijdens de inspanning en rust.
De toename van de MAP was door de cacao-fenolen 14 procent minder; de toename van de DBP was zelfs 68 procent minder.
De hoeveelheid fenolen die de onderzoekers gebruikten zit ook in 163 gram pure chocolade. Daarin zit ook 28 gram verzadigd vet - goed voor 252 kcal. De onderzoekers gebruikten een product waar de vetten waren uitgehaald. Da's misschien wel gezonder - zeker voor mensen die toch al te zwaar zijn, zeggen de onderzoekers.
Hmmm.
Zou je hetzelfde effect niet kunnen bereiken met fruit? Of groene thee? En als je cacao combineert met visolie - heb je dan misschien niet minder nodig om net zo'n effect te bereiken? We hebben geen onderzoek dat het ons vertelt. En Mars zal zo'n onderzoek waarschijnlijk ook niet gaan betalen.
|
|
|