Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven       Vitamines       Cacao       Levenverlenging & supplementen    

2 3 - 0 2 - 2 0 0 8

  Cacaopoeder verlengt je levensduur en houdt je scherp (Br J Nutr. 2008 Jan 8;:1-8 [Epub ahead of print].)
Ratten die elke dag cacaopoeder door hun voer krijgen worden elf procent ouder dan normaal. Bovendien werken hun hersenen op hoge leeftijd nog net zo goed als de hersenen van jonge ratten. Dat ontdekten Franse en Canadese onderzoekers die proeven deden met het cacaopoeder Acticoa.
Acticoa [Webstek] is een product van chocoladereus Barry Callebaut. [Webstek] Acticoa bevat twee tot drie keer meer
Cacaopoeder verlengt je levensduur en houdt je scherp
polyfenolen dan gewoon cacaopoeder.
De onderzoekers gaven hun ratten na hun eerste levensjaar dagelijks per kilo lichaamsgewicht 24 milligram cacaopoeder. Die dosis werkte in een eerder gepubliceerd onderzoek, waarin cacao het leven van ratten met prostaatkanker verlengde, beter dan een dosis die twee keer zo hoog was. [Eur J Cancer Prev. 2008 Feb;17(1):54-61.]
De onderzoekers lieten de ratten gedurende hun levensduur van 25 maanden mentale tests doen. Eén van die tests was de Morris water maze test. Die houdt in dat onderzoekers ratten laten zwemmen in een aquarium met een ondiepe plek, waar ze kunnen staan. De ratten kunnen niet zien waar die ondiepe plek is. Hoe minder tijd de ratten kwijt zijn met het vinden van de ondiepe plekken, des te beter werken hun hersenen.
Hieronder zie je twee staatjes die aangeven hoeveel tijd de ratten nodig hadden om de ondiepe plekken te vinden. De curven met de witte bolletjes staan voor ratten die gewoon voer kregen. De curven met de zwarte bolletjes staan voor ratten met cacaopoeder door hun voer. De onderzoekers testten de ratten telkens vijf keer. [T1 tot en met T5.]

Cacaopoeder verlengt je levensduur en houdt je scherp

De linkergrafiek betreft ratten van twaalf maanden oud. De rechterfiguur betreft ratten van 25 maanden. Ratten leven ongeveer twee jaar. Pas bij ratten van zeventien maanden en ouder zagen de onderzoekers effecten van cacao op de mentale prestaties.
De onderzoekers maten in de urine van de ratten de concentratie vrij dopamine. Bij de ratten in de controlegroep zakte die na de achttiende levensmaand. Bij de ratten in de cacaogroep bleef de dopamineconcentratie constant.
De onderzoekers denken dat de polyfenolen in de cacao de hersencellen beschermen die dopamine produceren. Dat verklaart misschien waarom cacao oudere ratten net zo slim maakt als jongere.
De ratten die het cacaopoeder kregen leefden elf procent langer dan de andere ratten, zie je in de onderstaande figuur.

Cacaopoeder verlengt je levensduur en houdt je scherp

Het grijze lijntje staat voor de ratten in de controlegroep. Het zwarte lijntje voor de ratten in de cacaogroep.
Uit de publicatie blijkt dat er meerdere verklaringen voor het levensverlengende effect van cacao zijn te bedenken. Om te beginnen is cacao goed voor hart en bloedvaten. De polyfenolen in cacao beschermen het LDL tegen oxidatie, remmen het ontstaan van bloedstolsels en saboteren het enzym protein kinase C in de vaatwanden. Dat enzym breekt NO af. Minder protein kinase C betekent meer NO, en meer NO betekent soepelere bloedvaten. Tenslotte remmen de polyfenolen in cacao ontstekingsprocessen.
Je kunt cacaopoeder met extra polyfenolen gewoon kopen. Of Acticoa los op de markt is weten we eerlijk gezegd niet. Wel vonden we drie Nederlandse bedrijven die Acticoa in hun producten verwerken. Maar ongetwijfeld werkt gewoon cacaopoeder ook. Als je er wat meer van neemt.
Barry Callebaut, de sponsor van de studie, meldde in februari 2008 dat het had laten onderzoeken of inwoners van zes EU-landen heil zien in functional foods op basis van chocolade. [evmi.nl 28-02-2008] Bij een kwart van de ondervraagden was dat inderdaad het geval.

1 5 - 0 2 - 2 0 0 8

  Studie: supplementen zijn gezond voor mensen die ongezond eten (Br J Nutr. 2008 Mar;99(3):626-31.)
Leef je langer als je supplementen gebruikt? Volgens sommige studies wel, volgens andere niet. Het hangt er helemaal vanaf naar wat voor groep supplementenslikkers je kijkt, schrijven onderzoekers van het Zweedse Karolinska Institutet in de British Journal of Nutrition. Dus deden ze een onderzoek onder veertigduizend Zweden waarin ze niet alleen naar het supplementengebruik keken, maar ook naar de leefstijl van hun onderzoeksobjecten.
De onderzoekers volgden hun landgenoten zo'n acht jaar. Het waren mannen in de leeftijd van 45 tot tachtig jaar. Dertienduizend van hen gebruikten supplementen. Vitaminepillen en visoliecapsules waren de meest populaire producten.
Er zijn nogal wat trials waarin rokers fout reageerden op supplementen. Pillen met vitamine A en betacaroteen verhogen bij rokers bijvoorbeeld de kans op longkanker. De cijfers van de Zweden bevestigden dat verband. Supplementen verhoogden ook in hun onderzoek de kans op dood door kanker. Bij niet-rokers verminderde het gebruik van supplementen de kans op kanker juist. [RR = relatief risico.]

Studie: supplementen zijn gezond voor mensen die ongezond eten

Toen de onderzoekers keken naar de kwaliteit van de voeding, ontdekten ze dat ongeveer twintig procent van de mannen ongezond at. In die groep verminderden supplementen de kans op sterfte door hart- en vaatziekten. In de groep die wel gezond at vonden de onderzoekers geen verbanden.

Studie: supplementen zijn gezond voor mensen die ongezond eten

Wat voor effect supplementen hebben op mensen die zowel gezond aten als niet-rookten [willekeurig voorbeeld] hebben de onderzoekers niet uitgeplozen.
De onderzoekers vragen zich af of hun onderzoek niet te negatief is over de gezondheidseffecten van supplementen. Mensen die zich niet optimaal voelen gebruiken vaker en frequenter supplementen. Dat wil zeggen dat ze misschien iets onder de leden hebben. Zo zouden mensen met aandoeningen oververtegenwoordigd kunnen zijn in de groep van supplementengebruikers.
Wij hebben een ander kritiekpuntje. De onderzoekers hebben geen onderscheid gemaakt tussen alle mogelijke producten, maar ze allemaal op een grote hoop gegooid. Dat schiet natuurlijk niet op.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken