Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Afslanksupplementen       Thee       Cafeïne    

2 0 - 1 1 - 2 0 0 9

  Cafeïne meest effectieve afslanksupplement (Eur J Clin Nutr. 2009 Jan;63(1):57-64.)

Een bescheiden dosis cafeïne verhoogt het energieverbruik van het lichaam meer dan doses van gedoodverfde metabole boosters als groene thee-extract en tyrosine. Dat blijkt uit een humane studie van de University of Copenhagen, die is verschenen in de European Journal of Clinical Nutrition. Een miezierige 50 mg cafeïne verhoogt gedurende 4 uur na inname de warmteproductie door het lichaam met 6 procent. Als je bijna geen geld meer hebt, maar toch een afslanksupplement wilt gebruiken, dan weet je nu wat je kunt kopen. Ordinaire cafeïnepillen.

Cafeïne
Tyrosine
EGCG
Even het geheugen opfrissen. Cafeïne [bovenste structuurformule hiernaast] blokkeert in de cel en daarbuiten receptoren voor adenosine, een molecuul dat cellen vertelt dat het processen een tandje lager moet zetten. In de cel zorgt cafeïne er daarnaast voor dat het enzym phosphodiesterase minder goed cAMP afbreekt. Meer cAMP betekent dat vetcellen beter luisteren naar hormonen als adrenaline. De cellen dumpen vetzuren in de bloedbaan, zodat weefsels die kunnen verbranden.

Het aminozuur tyrosine [middelste structuurformule hiernaast] zit in zuivel, vlees en vis. Het is een grondstof voor oppeppende hormonen en neurotransmitters als nor-adrenaline, adrenaline en dopamine. Omdat de eerste twee hormonen vetzuren uit vetcellen halen en het lichaam meer energie laten verbruiken, is tyrosine een voor de hand liggend stofje om in afslanksupplementen te stoppen.

Groene thee-extract is tenslotte een mengsel van legio polyfenolen. Sommige daarvan, zoals EGCG [structuurformule ook hiernaast], remmen de enzymen die adrenaline en nor-adrenaline afbreken. Bovendien stimuleren die in de cellen de opwekking van energie door de mitochondria en het loslaten van vetzuren door de vetcellen.

Omdat de onderzoekers wilden weten welke van die drie stoffen nou het beste werkt, gaven ze alledrie apart aan 12 gezonde en slanke mannen van gemiddeld 24 jaar. Vier uur na inname registreerden de onderzoekers het energieverbruik van de mannen. Hieronder zie je het effect van 400 mg tyrosine, 500 mg groene thee-extract en 50 mg cafeïne.


Cafeïne meest effectieve afslanksupplement


Gedurende de 4 uur verbrandden de mannen 17 kcal meer door de inname van een beetje cafeïne. Het effect van tyrosine en het groene thee-extract was statistisch niet significant.

De onderzoekers voerden hun metingen in de ochtend uit. De proefpersonen hadden toen nog niet ontbeten. Toen de proef was afgelopen kregen de proefpersonen een ontbijt. Een lunch, eigenlijk. Toen bleek dat het groene thee-extract en tyrosine de inname van energie met 8 procent verminderden. Cafeïne verminderde de inname met 3 procent. Al die effecten waren statistisch niet significant.

Het effect van het groene thee-extract viel in deze studie tegen. "In the present study the relative contribution of the specific catechin isomers was not known", schrijven de onderzoekers over het gebruikte preparaat. "This may explain the lack of thermogenic response."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken