Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vitamine D       Calcium       Testosteron & leefstijl       Testosteron & supplementen    

0 5 - 0 4 - 2 0 0 9

  Calciumsupplement verhoogt testosteronspiegel sporters (Biol Trace Elem Res. 2008 Dec 20. [Epub ahead of print].)

De concentratie vrij testosteron in sporters na training gaat omhoog als die sporters meer calcium in hun systeem hebben. Dat ontdekten bewegingswetenschappers van de Turkse Selcuk University. Hun bevindingen verschijnen binnenkort in Biological Trace Element Research.

Calciumgluconaat
De onderzoekers deden proeven met dertig sporters. Wat voor sporters dat waren kun je niet uit het artikel opmaken. De onderzoekers verdeelden hun athletes in drie groepen van elk tien personen. Groep 1 trainde vier weken niet, maar kreeg slikte wel dagelijks calciumgluconaat. Groep 2 trainde wel, en slikte eveneens calciumgluconaat. Vijf dagen per week trainden de sporters in Groep 2 negentig minuten achtereen. Groep 3 trainde, maar slikte geen supplementen.

De onderzoekers meetten voor de proef begon de testosteronspiegel in de sporters tijdens rust. [RBS] De onderzoekers herhaalden de meting nadat de proefperiode was afgelopen. [RAS] Voordat de proef begon lieten de onderzoekers de sporters trainen, waarna ze in hun bloed de concentratie testosteron bepaalden. [EBS] Datzelfde gebeurde nadat de vier weken waren afgelopen. [EAS]

Het effect van de suppletie op de totale testosteronspiegel was nihil.


Calciumsupplement verhoogt testosteronspiegel sporters


Maar toen de onderzoekers keken naar het vrije testosteron was dat effect er wel. Groep 2 had na een training meer vrij testosteron in het bloed dan Groep 3. Vrij testosteron is actief testosteron, dat spiergroei op gang kan brengen.


Calciumsupplement verhoogt testosteronspiegel sporters


De sporters slikten per kilogram lichaamsgewicht 35 milligram calcium. Een sporter van honderd kilo [rekent makkelijk] kreeg dus dagelijks 3,5 gram calcium binnen. De gemiddelde Nederlander - geen enkel volk consumeert zoveel calcium als de Nederlanders - krijgt dagelijks een kleine gram calcium binnen. De sporters zaten daar een factor drie boven, maar hadden geen last van bijwerkingen.

Hoe calciumsuppletie de aanmaak van testosteron verhoogt weten de onderzoekers niet. Ze vermoeden dat calcium in de testes de gevoeligheid voor stuurhormonen als LH en FSH groter maakt.

"Our results suggest that calcium supplementation can be a beneficial addition to any training program by increasing testosterone values that in turn result in increased athletic performance", concluderen de onderzoekers. Eerder publiceerde dezelfde groep dierstudies en humane studies waarin suppletie met zink de testosteronspiegel verhoogde.

Calciumsuppletie en een calciumrijk dieet zijn twistpunten in de voedingswetenschap. Onafhankelijke onderzoekers wijzen erop dat een dieet met veel zuivel (aan zuiveleiwit zit calcium vast) correleert met een verhoogde kans op prostaatkanker. Dat kan komen door het calcium, door de eiwitten, of door groeifactoren in melk. Maar aan de andere kant: een dieet met veel zuiveleiwit is nog altijd stukken minder ongezond dan roken, te weinig bewegen, overgewicht of een dieet met veel junkfood.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken