Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       Afslanken       Krachttraining & vrouwen       Krachttraining    

2 9 - 0 9 - 2 0 0 8

  Caloriearm dieet + fitness: een strakker lichaam, maar maakt je niet sterker (Menopause. 2009 Jan-Feb;16(1):66-72.)
Dikke vrouwen die de hoeveelheid energie in hun dieet hebben verminderd, houden meer spiermassa vast als ze ook een paar keer per week naar de sportschool gaan. Maar sterker worden ze niet. Dat ontdekten Canadese bewegingswetenschappers door een experiment op een kleine vijftig dikke vrouwen van 55-75 jaar.
De onderzoekers verdeelden hun proefpersonen in vier groepen. De eerste groep, de controlegroep, deed twaalf weken helemaal niets. De dieetgroep lette op de calorieen en probeerde zo goed of kwaad als dat ging elke week een halve tot een hele kilo af te vallen. De fitnessgroep trainde drie maal per week in de gym, en deed per work-out voor elke belangrijke spiergroep een oefening van drie setjes. Een vierde groep hield dieet maar deed ook aan fitness.
Hieronder zie je het effect van de vier behandelingen op de lichaamssamenstelling.


Dieet

Fitness

Dieet + Fitness

Controle

Gewicht

-4 kilo

-1,7 kilo

-3,6 kilo

0 kilo

Vetmassa

-3,2 kilo

+0,3 kilo

-3,2 kilo

0 kilo

Vetvrije massa

-0,7 kilo

+0,2 kilo

-0,3 kilo

-0,3 kilo


Zoals je ziet helpt fitness vrouwen die op dieet zijn vetvrije massa vasthouden. Maar sterker werden de vrouwen niet, ontdekten de onderzoekers toen ze hun proefpersonen een paar simpele tests lieten doen, zoals het opstaan uit een stoel of het oppakken van een gewicht van de grond. Aan de hand van die tests berekenden de onderzoekers voor elke groep proefpersonen de global physical activity score - en die scores zie je hieronder.

Caloriearm dieet + fitness: een strakker lichaam, maar maakt je niet niet sterker

Zoals je ziet gingen de vrouwen in de fitnessgroep [RT] lichamelijk statistisch significant beter functioneren. De vrouwen in de dieet+fitness-groep [CR+RT] gingen ook beter scoren, maar die toename was niet statistisch significant.
De vrouwen die alleen maar minder waren gaan eten [CR] waren overigens slechter gaan functioneren.
Iets soorteglijks gold ook voor de kracht die de vrouwen met hun quadriceps tijdens de leg-extension konden ontwikkelen. De fitnessgroep werd sterker, maar de dieet+fitness-groep en de dieetgroep verloren allebei kracht.

Caloriearm dieet + fitness: een strakker lichaam, maar maakt je niet niet sterker

Overigens aten de ouderen in deze studie traditioneel. Vijftien procent van hun energie kwam uit eiwitten. Wellicht waren de uitkomsten van deze studie beter uitgevallen als dat percentage hoger was geweest.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken