1 8 - 0 2 - 2 0 1 0
Cardio na krachttraining verbrandt meer vet (Med Sci Sports Exerc. 2007 Feb;39(2):308-15.)
Als je en aan krachttraining en aan cardio doet, dan doe je waarschijnlijk je cardio na de krachttraining. Die volgorde komt je krachttraining ten goede, want zo voorkom je dat je cardiotraining energie wegkaapt die je nodig hebt voor het ijzer. Maar volgens een humane studie die sportwetenschappers van de University of Tsukuba publiceerden in Medicine and Science in Sports and Exercise is die volgorde ook beter voor je cardiotraining. Je cardiotraining verbrandt er meer vet door.
|
De onderzoekers deden een proef met 10 gezonde mannelijke studenten van gemiddeld 23 jaar. De studenten moesten de ene keer 60 minuten fietsen op 50 procent van hun VO2max. [E] Dat is net iets intensiever dan maar een beetje peddelen, maar je kunt nog uitvoerig je relatieproblemen bespreken.
Een andere keer trainden de proefpersonen voordat ze gingen fietsen met gewichten. Ze deden 3-4 sets voor de shoulder-press, butterfly, biceps curl, squat, bench-press
en lat-pulldown met een gewicht waarmee ze nog maar net 10 reps konden maken. De ene keer zat er tussen de kracht- en de cardiotraining 20 minuten [RE20], de andere keer 2 uur [RE120].
Om een lang verhaal kort te maken, de hoeveelheid vet die proefpersonen verbrandden was bij RE20 hoger dan bij de E en RE120.
Dat komt waarschijnlijk doordat tijdens krachttraining adrenaline en nor-adrenaline vrijkomen, denken de onderzoekers. Die pephormonen dwingen de vetcellen hun inhoud af te staan aan de bloedbaan.
Een andere voordeel is dat cardiotraining na krachttraining zorgt voor een grotere groeihormoonpiek. Groeihormoon stimuleert niet alleen de verbranding van vet, maar ook het herstel van spierweefsel. In studies waarin sporters eerst aan cardiotraining doen, en dan pas aan krachttraining, is de aanmaak van groeihormoon juist lager dan je zou verwachten.
"This study showed that fat availability during submaximal exercise was enhanced by prior resistance exercise", schrijven de onderzoekers in hun laatste alinea. "However, augmentation of fat oxidation during the submaximal exercise was observed only in the trial with a shorter rest period between resistance and submaximal endurance exercises."
|
|
|