0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Bèta-Alanine       Aminozuren       Levensverlenging & leefstijl       Levensverlenging & suppletie    

2 0 - 1 0 - 2 0 10

  Carnosine verlengt leven in dierstudie (Rejuvenation Res. 2010 Aug;13(4):453-7.)

Sportupplementen worden steeds gezonder. Van creatine en BCAA's wisten we al dat ze het leven verlengen, maar nu vertraagt volgens een dierstudie van de Russian Academy of Medical Sciences ook carnosine [structuurformule hieronder] het verouderingsproces. Als je beta-alanine slikt, verhoog je de hoeveelheid carnosine in je spiercellen.

Beta-alanine

Carnosine
De bovenste verbinding hiernaast is het aminozuur beta-alanine. Dat is een grondstof voor de tweede verbinding, carnosine. Slik je elke dag een paar gram beta-alanine, dan stijgt in je spiercellen de concentratie carnosine. Omdat carnosine waterstofionen in actieve spiercellen neutraliseert, kun je door beta-alaninesuppletie intensiever trainen.

Intervaltraining wordt effectiever als je beta-alanine slikt. Geef je beta-alanine aan duursporters, dan verbetert hun eindsprint. Geef je beta-alanine aan krachtsporters die ook creatine gebruiken, dan wint creatine daardoor aan effect. Geef je beta-alanine aan ouderen, dan worden hun spieren minder snel moe.

De onderzoekers bestuderen al sinds de jaren negentig de levensverlengende eigenschappen van carnosine. Ze meldden in 1999 dat carnosinesuppletie het leven van snel verouderende muizen verlengt [J Anti-Aging Med 1999;2:337342.] en publiceerden in 2002 een studie waarin fruitvliegjes langer leefden als ze carnosine door hun voeding kregen. [Bull Exp Biol Med 2002;133:559661.]

S,S-Trolox-Carnosine
Ook in de studie waarover dit stukje gaat gebruikten de onderzoekers fruitvliegjes als proefdier. Mannelijke en vrouwelijke vliegjes kregen carnosine door hun voer, plus twee verknutselde versies daarvan: moleculen die bestaan uit een carnosine-deel en een vitamine E-deel. De onderzoekers gebruikten S,S-trolox-carnosine [STC] [structuurformule hierboven] en R,S-trolox-carnosine [RTC].

Carnosine verlengde de levensduur van de mannelijke fruitvliegjes met 20 procent. Effect op de levensduur van de vrouwelijke vliegjes had het dipeptide niet. STC verlengde zowel de levensduur van de vrouwelijke vliegjes - met 36 procent - als die van de mannelijke vliegjes - met 16 procent. RTC had geen effect.


Carnosine verlengt leven in dierstudie


De onderzoekers denken dat carnosine werkt via een antioxidantmechanisme. Maar dan een mechanisme dat alleen relevant is voor mannelijke organismen.

De onderzoekers vinden vooral de nieuwe component STC interessant. "These findings warrant further studies of the biological effects of STC, with the purpose of assessing a possibility of its application in gerontology", concluderen ze. Ze zijn betaald door de Russian Foundation for Fundamental Investigations.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken