1 3 - 0 8 - 2 0 0 7
Champignon remt aromatase (Cancer Res. 2006 Dec 15;66(24):12026-34.)
Honderd gram champignons per dag bevatten genoeg bioactieve stoffen om bij vrouwen de kans op borstkanker te verminderen. Dat leiden onderzoekers van het Californische Beckman Research Institute af uit proeven met champignon-extracten op cellen en muizen. Het zijn vermoedelijk de vetzuren in de champignon - wetenschappelijke naam: Agaricus bisporus - die de werking van het enzym aromatase saboteren.
De onderzoekers bestuderen de kankerremmende werking van champignons al sinds 2001. Toen publiceerden ze een studie waarin ze een aantal groenten analyseerden op aromatase-remmende werking. [J Nutr. 2001 Dec;131(12):3288-93.] Uit dat artikel bleek dat de aromatase-remmende werking van ui, wortel, paprika, broccoli en spinazie klein was, die van sellerie matig, maar dat de gewone champignon wel degelijk effectieve aromatase-remmende stoffen bevatte.
De onderzoekers willen meer weten over de mogelijkheid om via voeding de werking van estradiol te verminderen. Zo'n dieet is misschien interessant voor vrouwen, omdat het de kans op borstkanker zou verlagen. Twee op de drie volwassen vrouwen draagt kankercellen bij zich, die zich onder invloed van omgevingsfactoren kunnen ontwikkelen tot tumoren, aldus de onderzoekers.
Toen de onderzoekers meerdere soorten paddenstoelen op hun aromatase-remmende werking onderzochten, ontdekten ze dat de varianten van de ordinaire champignon, zoals de baby-champignon en de portabello, allemaal aromatase-remmende kwaliteiten hadden. Bij andere eetbare paddenstoelen vonden de onderzoekers die eigenschappen in mindere mate. Het dichtstebij kwam nog de shiitake.
Sinds 2001 heeft het vijf jaar geduurd voordat we meer hoorden over het champignon-onderzoek. In die tussentijd hebben de onderzoekers niet stilgezeten, blijkt uit hun artikel dat in 2006 verscheen in Cancer Research.
De onderzoekers hebben achterhaald wat voor stoffen in de champignon het aromatase-remmende effect veroorzaken. Met chromatografie scheidden ze het champignonextract in fracties, en testten elk fractie uit. Uiteindelijk bleken onverzadigde vetzuren de actieve bestanddelen te zijn. Het meest actieve vetzuur was de CLA-isomeer c9,t11.
De grafiek hierboven vertelt wat de isomeer van CLA doet in een proef met een kankercel die overmatig veel aromatase aanmaakt.
De onderzoekers deden de proef met en zonder androstenedione (A), een hormoon dat makkelijk omzet in estradiol. Linolzuur (LA) heeft geen effect, CLA wel.
De onderzoekers vermoeden overigens dat champignons niet alleen de kankerremmende CLA-isomeer bevatten. In champigmons zitten ook nog niet bekende componenten die in de darmen de omzetting van vetzuren in CLA door micro-organismen stimuleren. In het lichaam verandert de CLA-isomeer vervolgens iets aan de structuur van het aromatase-enzym, waardoor dat minder goed testosteron en androstenedione kan omzetten.
De Amerikanen deden ook proeven met muizen met een estradiolgevoelige tumor. De muizen kregen ook androstenedione. Champignon-extracten remden de groei van de tumoren. Dat deden ze zo goed, dat omgerekend een ons champignons per dag "would be sufficient to suppress breast tumor growth in women".
|
|
|