Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Functional foods       Kankerpreventie       Immuunsysteem       Plantaardige extracten    

Mushrooms make immune defences more alert

2 8 - 0 4 - 2 0 0 8

  Champignons zetten immuunsysteem op scherp (J Nutr. 2008 Mar;138(3):544-50.)
Misschien zijn mensen die vaak champignons eten beter beschermd tegen kanker, microben en virussen dan mensen die nooit champignons eten. Dat vermoeden suiten immunologen van Tufts University in de Journal of Nutrition. Hun experimenten op de cellen van muizen wijzen in die richting.
Champignons, ontdekten de onderzoekers al eerder, activeren in proeven met muizen de activiteit van natural killer (NK) cells. De paddestoelen verhogen de aanmaak van
Champignons zetten immuunsysteem op scherp
interferon en TNF-alpha in de cellen. Met die eiwitten doden de immuuncellen ontspoorde cellen en ziektekiemen.
NK-cellen zijn tamelijk bruut opererende immuuncellen. Ze behoren tot de lymfocyten. Zodra ze verdachte cellen ontdekken proberen ze die te doden. Ze richten zich vooral op cellen die veranderd zijn in een kankercel en cellen die zijn besmet door een virus.
Als de NK-cellen en andere leden van het spontaan geativeerde immuunsysteem de indringers of kankercellen niet onder de knie krijgen, schakelt het lichaam het "lerende" en intelligente deel van de immuuncellen in. Dat gebeurt als de antigen presenting (AP) cells de intelligente immuuncellen hebben verteld aan welke eiwitten ze de indringers kunnen herkennen.
De dendritic cells zijn de snelst werkende AP-cellen, vermoeden immunologen. Ze stimuleren overigens ook de primitievere delen van het immuunsysteem, zoals de NK-cellen.
In hun publicatie keken de onderzoekers naar het effect van champignons op de dendritic cells van muizen. Ze haalden de cellen uit het beenmerg van de muizen en stelden de cellen bloot aan champignon-extracten en het eiwit ovalbumine. Dat roept afweerreacties op. Hoe hoger de concentratie extract, des te sneller werden de cellen actief. Ze prolifereerden zich, heet dat in wetenschappelijke termen.

Champignons zetten immuunsysteem op scherp

In de dendritic cells schroefden de extracten van champignons bovendien de aanmaak van interleukine 12 op. IL-12 zet andere immuuncellen aan tot de afgifte van cel-dodende verbindingen als interferon.
De onderzoekers ontdekten tenslotte ook dat de dendritic cells andere immuuncellen sneller leerden om op het eiwit te reageren.
De verklaring voor het stimulerende effect van champignons op de immuuncellen zoeken de onderzoekers in de suikerketens in de champignons. In champignons zitten beta-glucanen - preciezer: beta-1,3-glucanen met beta-1,6-zijketens. Die verbindingen lijken op de suikerketens in de membranen van pathogenen als bacteriën. In dieren komen ze niet voor - of die dieren moeten paddestoelen hebben gegeten. Wetenschappers denken dat de glucanen het immuunsysteem wakker schudden en alerter maken.

2 4 - 0 4 - 2 0 0 8

  Marktonderzoekers: consumenten verliezen geloof in functional foods (nutraingredients.com 23-Apr-2008)
In Engeland is de markt voor functional foods opgehouden met groeien. Dat concludeert het marktonderzoeksbureau Mintel.
Tussen 2002 en 2007 groeide de markt voor functionele producten met 171 procent. In 2007 bedroeg die groei niet meer dan - schrik niet - drie procent.
De interesse van de gezondheidsbewuste consument verschuift naar whole foods, concludeert Mintel-analist David Bird. "Focus moved to naturally healthier products such as superfoods like blueberries and pomegranates."
Ter illustratie: de afgelopen twee jaar nam de omzet van blueberries toe met 132 procent.
Oorzaak van het afnemende consumentenvertrouwen is de stortvloed van claims en nieuwe producten die de industrie over de consument uitstort, aldus Mintel. Media-aandacht voor bijvoorbeeld fout afgelopen experimenten met probiotica doen de rest.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken