0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Deeltijdvasten       Afslanken       Koolhydraatarm dieet       GHB    

1 8 - 0 7 - 2 0 0 9

  'Chemisch broertje van GHB maakt koolhydraatarm dieet aangenaam' (Med Hypotheses. 2007;68(2):268-71.)

Als je een dieet met weinig of geen koolhydraten volgt, maakt je lichaam extra veel van een verbinding aan die sprekend lijkt op de drug GHB. Dat verklaart de gevoelens van euforie die vaak met koolhydraatarm dieet gepaard gaan. Die theorie postuleert de Australische moleculaire wetenschapper Andrew Brown in het tijdschrift Medical Hypotheses.

Veel religies en sjamanistische culturen kennen het vasten als een voorbereiding op een toestand van hoger bewustzijn. Dat is niet toevallig, vermoedt Brown. Als je niet eet, heeft je lichaam geen koolhydraten tot zijn beschikking om energie uit te halen. De lever gaat vetten afbreken, en geeft ketonlichamen af aan de bloedbaan - acetoacetaat, aceton en beta-hydroxybutyraat (BHB). De weefsels kunnen die verbindingen weer omzetten in energie.

BHB lijkt sprekend op gamma-hydroxyboterzuur of GHB, zegt Brown. En in de hersenen zou BHB wel eens net zo'n effect als GHB kunnen hebben.


'Chemisch broertje van GHB maakt koolhydraatarm dieet aangenaam'


GHB is een recreatieve drug. Het geeft een opgewekt gevoel dat vaak gepaard gaat met seksuele ontremming. Overdosering kan leiden tot een coma. Toen er nog niet zoveel praktijkervaringen met GHB waren, gebruikten chemische sporters GHB wel eens. Ze namen het middel na de training en ging vervolgens even onder zeil.
'Chemisch broertje van GHB maakt koolhydraatarm dieet aangenaam'
Tijdens de GHB-roes maakt het lichaam meer groeihormoon aan. Daar was het de sporters om te doen.

Toen het GHB-gebruik zich verspreidde naar het clubcircuit bleek dat GHB verslavend is. In de literatuur hebben artsen ook gevallen van aan GHB verslaafde bodybuilders besproken. Tot overmaat van ramp tast GHB-misbruik het geheugen aan. Verslaafden kunnen zich niet meer herinneren wat ze gisteren of eergisteren hebben gedaan, en weten niet meer dat ze verslaafd zijn. Zeer frustrerend voor hulpverleners, die moeten aanzien hoe met veel moeite afgekickte GHB-verslaafden niet accepteren dat ze ooit verslaafd zijn geweest, en meteen na hun rehab weer wat buisjes scoren.

GHB-gebruikers hebben enkele micromollen aan GHB in hun hersenen. Mensen die gaan vasten hebben soortgelijke concentraties BHB in hun brein, aldus een studie waarin onderzoekers gezonde proefpersonen drie dagen niet lieten eten. [J Cereb Blood Flow Metab. 2000 Oct;20(10):1502-7.] Hieronder zie je wat er gebeurde met de concentratie BHB in hun hersenen.


'Chemisch broertje van GHB maakt koolhydraatarm dieet aangenaam'


Nogal wat mensen die hun inname van koolhydraten reduceren rapporteren gevoelens van euforie. "It is not an unpleasant feeling, a sort of mild, foggy euphoria", citeert Brown een Amerikaanse journalist verslag deed van zijn Atkinsdieet. De journalist, die ondanks kritische kanttekeningen baat had bij het dieet, noemde zijn gevoel "The Ketosis Psychosis". [metroactive.com 2004]

Dat gevoel, vermoedt Brown, is het gevolg van een verhoogde concentratie BHB in de hersenen. Dat hoeft helemaal niet verkeerd te zijn. Volgens studies beschermt BHB hersencellen juist.

Nu Brown toch aan het speculeren is doen wij van Ergogenics daar graag nog een schepje boven op. Beperking van de hoeveelheid koolhydraten die je dagelijks consumeert past helemaal in The Orgasmic Diet.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken