Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining       Krachttraining & voeding       CLA       Myostatinremmers    

0 1 - 0 8 - 2 0 1 0

  CLA bouwt spiercellen op en breekt ze af (J Nutr. 2008 Jan;138(1):12-6.)

Het omstreden voedingssupplement CLA remt de aanmaak van het spierafbrekende myostatin. Dat ontdekten Australische onderzoekers toen ze proeven deden met menselijke spiercellen in reageerbuizen. Maar dat betekent niet dat CLA 'dus' werkt.

CLA bouwt spiercellen op en breekt ze af
Sinds Amsterdamse onderzoekers publiceerden dat CLA's waarschijnlijk net zo slecht voor hart en bloedvaten zijn als synthetische transvetzuren, lijkt het erop dat de rol CLA's als sportsupplement is uitgespeeld. In trials helpt een forse dosis CLA krachtsporters wel aan een beetje meer spiermassa, maar het effect is bescheiden.

Een Australische reageerbuisstudie, die in 2008 verscheen in de Journal of Nutrition, verklaart misschien waarom CLA maar een beetje werkt. In dat onderzoek stelden onderzoekers menselijke spiercellen in reageerbuizen bloot aan het spierafbrekende stresseiwit TNF-alpha en de twee CLA's die je vindt in supplementen: de CLA-isomeren cis-9, trans-11 en trans-10, cis-12.


CLA bouwt spiercellen op en breekt ze af

CLA bouwt spiercellen op en breekt ze af


De onderzoekers gebruikten hun CLA's in een concentratie van 25 micromol. Die is volgens hen physiologic relevant. In die concentraties halveerden de CLA's de aanmaak van myostatin. Myostatin is een eiwit dat spieren aanmaken om hun eigen groei af te remmen. De remming van myostatin verklaart misschien de spieropbouwende werking van CLA's, aldus de Australiërs.

De onderzoekers zien echter ook dingen gebeuren die een andere kant op werken. CLA vermindert bijvoorbeeld de activiteit van MyoD, myogenin en creatinekinase. Dat zijn eiwitten die spieren juist laten groeien. CLA vermindert dan ook de aanmaak van samentrekkende spiereiwit myosin heavy chain IIx.

"There is an indication that CLA may have a negative effect on myogenesis, at least in vitro", concluderen de onderzoekers. Ze formuleren het voorzichtig, want ze worden betaald door de zuivelindustrie. Die financiert onderzoek naar CLA's, in de hoop dat studies aantonen dat melkvet - waarin ook een beetje CLA zit - gezond is.

In de meest aansprekende studies naar CLA als body recompositioning supplement die de laatste jaren zijn verschenen, gebruikten onderzoekers niet meer uitsluitend CLA, maar combinaties van CLA en andere componenten, zoals CLA en arginine, EGCG en CLA en CLA en creatine.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken