Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Afslanksupplementen     CLA  CLA     Afvallen  Afvallen    

2 2 - 0 8 - 2 0 0 7

  CLA haalt vet weg uit buik en benen (Br J Nutr. 2007 Mar;97(3):550-60.)
Geef je gezonde maar dikke mensen een half jaar elke dag 3,4 gram CLA, dan verliezen ze 1,4 kilo vet. Hun spiermassa neemt daarentegen met een halve kilo toe. Dat blijkt uit een Noorse studie die is gepubliceerd in de British Journal of Nutrition.
De Noren begonnen hun experiment met 118 proefpersonen. Daarvan maakten 83 proefpersonen de proef helemaal af.
Dat CLA werkt, dat is bekend. Maar er is nog weinig bekend over waar het vet dat CLA-gebruikers verliezen nu precies vandaankomt. Daar ging de aandacht van de Noren naar uit.

CLA haalt vet weg uit buik en benen

In de bovenstaande tabel staat AFM voor fat mass in the arms. LFM betekent fat mass in the legs en TFM staat voor fat mass in the abdomen. BMC betekent bone mineral content. De overige termen betekenen precies wat je denkt dat ze betekenen.
Het is duidelijk dat er vooral uit de benen vet komt. De buik staat op de tweede plaats. Dat komt, denken de onderzoekers, omdat de effecten van CLA op de vetmassa het beste opvallen op de plaatsen waar nu eenmaal het meeste vet aanwezig is.

CLA haalt vet weg uit buik en benen

De taille-omvang verminderde.
Bijwerkingen vonden de onderzoekers niet. Ze vonden geen noemenswaardige effecten van de CLA-suppletie op ontstekingseiwitten, insuline, leptine, cholesterol of triglyceriden.
De studie is betaald door Lipid Nutrition, de fabrikant van het CLA-preparaat Clarinol.

1 8 - 0 8 - 2 0 0 7

  Je valt op iemand met evenveel vet als jij (BBC 7 August 2007)
Mensen voelen zich aangetrokken tot mensen die ongeveer evenveel vet hebben als zijzelf. Dat ontdekten onderzoekers uit het Britse Aberdeen, die de lichaamssamenstelling van 42 stellen analyseerden.
John Speakman van Aberdeen University weet niet hoe hij zijn ontdekking moet verklaren. "Perhaps the social activities of the overweight and obese people coincide, making them more likely to meet partners who are also overweight and obese."
Het onderzoek is gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition. [Am J Clin Nutr. 2007 Aug;86(2):316-23.]

1 6 - 0 8 - 2 0 0 7

  Licht versterkt afslankende werking van beweging (Obesity 15:1749-1757 (2007).)
Dikke mensen die zes weken lang een niet te intensief bewegingsprogramma volgen, hebben daar meer baat van als ze ook aan brigh light therapy doen. Dat melden Canadese onderzoekers.
Het lichaamsgewicht en de BMI zakten evenveel bij de groep die alleen bewoog en bij de groep die bewoog en lichttherapie kreeg. De hoeveelheid lichaamsvet verminderde echter alleen significant bij de groep die beide behandelingen kreeg.

1 5 - 0 8 - 2 0 0 7

  Kleinere porties sleutel tot afvallen (Int J Behav Nutr Phys Act. 2007 Jun 27;4:27.)
De vetzuchtepidemie heeft de voedingsindustrie in een onmogelijke spagaat gebracht, blijkt uit een onderzoek door de University of Minnesota. Het begint er toch op te lijken dat de bijdrage van de industrie aan de oplossing van het probleem bestaat uit minder verkopen.
De onderzoekers gaven negentien proefpersonen een gratis lunchpakket mee, dat de ene maand een kleine achthonderd kilocalorieen leverde, en de andere maand twee keer zoveel. Toen de onderzoekers bepaalden hoeveel kilocalorieen de proefersonen gedurende de proef aten, ontdekten ze dat de groep met het kleine lunchpakket over de gehele dag minder calorieen binnenkreeg.

Kleinere porties sleutel tot afvallen

Hierboven zie je de inname per dag in weken 1, 2, 3 en 4. De proefpersonen compenseerden de geringere calorie-inname tijdens de lunch dus niet op een ander tijdstip. Portiegrootte bepaalt de calorische inname, concluderen de onderzoekers.
Dat is slecht nieuws voor de voedingsindustrie. Die is de laatste jaren juist steeds groter porties gaan verkopen. Daardoor zijn zowel de afzet als de winsten gestegen.
Moet de industrie snijden in zijn eigen vlees?
De bedrijven investeren aanzienlijk in gezondere producten, maar denken vooral aan producten met minder calorieen. [Reed 09-07-2007] [Offline]
Zo introduceert Avebe in oktober van 2007 de Etenia-lijn: een applicatie op basis van aardappeleiwit waarmee fabrikanten hun producten een romige textuur kunnen geven zonder dat ze daarvoor calorierijke vetten nodig hebben. [Reed 13-08-2007] [Offline]
Ander voorbeeld: Hi-Fri ontwikkelde een technologie waarmee bedrijven friet kunnen afbakken met stoom en hete lucht, zonder vet. Hi-Fri zou daarvoor in oktober wel eens de Food Valley Award kunnen winnen, een prijs voor de belangrijkste innovatie op voedingsgebied. [Reed 06-08-2007] [Offline]
Maar werken die calorie-arme high tech-producten wel?
Bij kinderen misschien niet, vreest David Pierce van de University of Alberta. [BBC 8 August 2007]
Pierce deed proeven met jonge ratten, die hij low cal-versies voerde van calorierijke voedingsmiddelen. De dieren gingen al snel overeten. Ze compenseerden.
"Diet foods are probably not a good idea for growing youngsters", aldus Pierce.
Bij oudere dieren verminderden light-voedingsmiddelen de calorie-inname trouwens wel.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken