Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vorige editie       Recentere editie       Immuunsysteem       CLA    

0 7 - 0 1 - 2 0 0 8

  CLA verzacht hooikoorts (Br J Nutr. 2008 Jan 2;:1-8 [Epub ahead of print].)
Mensen met een allergie voor berkenpollen lopen in de voorzomer minder vaak te snotteren als ze CLA gebruiken. Dat ontdekten Finse onderzoekers die veertig mensen met een berkenpollenallergie twaalf weken achtereen dagelijks twee gram CLA gaven.
De toediening begon enkele weken voordat het berkenpollenseizoen begon. Twintig proefpersonen kregen een placebo, twintig proefpersonen kregen CLA.
In dierproeven verzacht CLA - preciezer: cis-9, trans-11-CLA - allergische reacties. Onderzoek naar mensen is minder eenduidig. Vandaar de Finse studie, die binnenkort verschijnt in de British Journal of Nutrition.
Allergie, zo wil een theorie, ontstaat doordat het immuunsysteem uit balans is. Daardoor valt het immuunsysteem onschuldige eiwitten aan - zoals de eiwitten in de pollen van berken.
Het "slimme" deel van het immuunsysteem bestaat uit twee elkaar aanvullende helften: de helft van de Th1-type immuunrespons en die van het Th2-type immuunrespons. CLA zou allergie kunnen verzachten door de Th2-type immuunrespons af te remmen, zegt de theorie.
Daarvoor vonden de onderzoekers eigenlijk geen bewijs. Goed, toen ze immuuncellen uit het bloed van hun proefpersonen haalden, ontdekten ze dat dat de aanmaak van interleukine-5 minder was. Interleukine-5 is een eiwit dat immuuncellen activeert - en die actie valt onder de Th2-type immuunrespons.

CLA verzacht hooikoorts

De onderzoekers vonden echter vooral aanwijzingen in een andere richting. Suppletie met het CLA verminderde de aanmaak van de eiwitten Tumor Necrose Factor-a [op de figuur hierboven] en interferon-gamma door de immuuncellen. Die effecten duiden juist op het afremmen van de Th1-type immuunrespons.
Dat spoort trouwens met een nieuwe theorie over allergie, schrijven de Finnen. "Recent studies suggest that both Th1 and Th2 responses are increased in allergic subjects, contrary to an earlier hypothesis of an impaired Th1 function and a Th2 skewing effect. Thus, suppression of both Th1 and Th2 cytokine responses seen in the present study suggest a
CLA verzacht hooikoorts
general anti-inflammatory effect for cis-9, trans-11-CLA
."
De proefpersonen in de CLA-groep hadden minder last van hun allergie. Ze moesten minder niezen. Op andere klachten, zoals een geirriteerde neus en ogen, had de suppletie weinig effect. Het totale effect was "mild", aldus de Finnen.
Over het mechanisme achter het milde anti-allergische effect van CLA kunnen de Finnen alleen maar speculeren. Misschien heeft het remmende effect van CLA op de aanmaak van ontstekingseiwitten als Tumor Necrose Factor-alpha te maken met het activeren van de vet-receptor PPAR-gamma. Misschien remt CLA op gen-niveau de aanmaak van ontstekingseiwitten, of remt het vetzuur de aanmaak van ontstekingsaanjagende eicosanoiden. De onderzoekers weten het gewoon niet.
De gebruikte CLA was afkomstig van het in Nederland gevestigde Lipid Nutrition. Dat bedrijf sponsorde ook het Finse onderzoek.

0 9 - 0 1 - 2 0 0 8

  Nanochroom maakt varkens gespierder (Animal Feed Science and Technology, Volume 139, Issues 1-2, 3 December 2007, Pages 69-80)
Een maand geleden schreven we al over de Chinese experimenten met nanochroomdeeltjes: chroomdeeltjes die zo klein zijn dat ze beter worden opgenomen door het lichaam en bovendien meer biologisch effect hebben. In een tijdschrift over diervoeding vonden we een ander artikel over Chinese proeven met nanochroom van dezelfde onderzoekers.
Dit keer gaat het niet over ratten, maar over varkens die vijf weken voor de slacht nanochroom door hun voer kregen. De Chinese overheid, die in de gedaante van de National Natural Science Foundation of China het onderzoek van Zhejiang University financierde, ziet kennelijk toepassingsmogelijkheden voor nanochroom.
Welke mogelijkheden dat zijn, dat wordt duidelijk uit het stuk. Hieronder zie je wat een dagelijkse dosis van tweehonderd microgram nanochroom per kilo lichaamsgewicht deed met de lichaamssamenstelling van de varkens. Beschouw de grootte van de spier longissimus maar als een merker voor de totale spiermassa.

Nanochroom maakt varkens gespierder

Het nanochroom veranderde ook de endocrinologie van de dieren, zie je hieronder. Het zijn drastische effecten, maar volgens welk mechanisme het chroom die veroorzaakt, daarover zwijgen de onderzoekers. Ze vermelden hooguit welke effecten wel eens vaker zijn gevonden.
Zo remt chroom in extreme concentraties de afgifte van cortisol door cellen uit de bijnierschors. Chroom stimuleert ook de opname van insuline (INS in de tabel) door cellen. Maar hoe chroom de concentratie van IGF-1 verdubbelt? De onderzoekers hebben geen flauw idee.

Nanochroom maakt varkens gespierder

Het nanochroom dat de onderzoekers gebruikten bestond uit chroomchloridedeeltjes van veertig tot zeventig nanometer groot. In eerdere proeven met nanochroomdeeltjes van honderd nanometer bleek dat de opname van die deeltjes door de spijsvertering een factor vijftien tot tweehonderdvijftig groter was dan de opname van normaal chroom.
Of de varkens ook vaker kanker kregen hebben de Chinezen niet onderzocht.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken