Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Antioestrogene supplementen       Antioestrogenen       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

0 7 - 1 0 - 2 0 0 9

  Clomid verviervoudigt testosteronspiegel overtrainde hardloper (Fertil Steril. 1997 Apr;67(4):783-5.)

Een geen eens zo verschrikkelijk hoge dosis Clomid - actieve stof: clomiphene citrate - verviervoudigt de hoeveelheid testosteron in het lichaam van een duursporter, die door overtraining zijn hormonale systeem naar z'n grootje heeft geholpen. Dat blijkt uit een gevalsstudie die endocrinologen van University of New Mexico alweer twaalf jaar geleden publiceerden in Fertility & Sterility.

Clomid verviervoudigt testosteronspiegel overtrainde hardloper
De combinatie van duursport en overtraining is funest voor de aanmaak van geslachtshormoon. Voor een belangrijk deel komt dat omdat de hypothalamus in de hersenen door overtraining stopt met de aanmaak van het ueberstuurhormoon GnRH. GnrRH stimuleert in de hypofyse de afgifte van LH en FSH, twee stuurhormonen die op hun beurt de Leydigcellen prikkelen om meer testosteron aan te maken.

Anti-oestrogenen verhogen de afgifte van GnRH. De hypothalamus werkt minder hard naarmate er meer oestrogenen in het lichaam aanwezig zijn, en juist harder als de hoeveelheid oestrogenen afneemt. Een anti-oestrogeen als Clomid blokkeert de oestrogeenreceptor. Slik je clomid, dan blijven er weliswaar oestrogenen in je lichaam circuleren, maar de cellen in de hypothalamus merken ze niet op.

De onderzoekers besloten die kennis toe te passen op een 29-jarige man met tekenen van ernstige overtraining. De man woog bij een lengte van 1 meter 70 slechts 52 kilo, maar had door zijn sport scheurtjes in zijn bekken opgelopen. Hij rende sinds zijn vijftiende wekelijks 80 tot 140 kilometer. Eigenlijk is hardlopen goed voor je botten maar bij deze man had het anders uitgepakt. Hij leed aan botontkalking.

De man kampte sinds zijn twintigste bovendien met seksuele problemen. Sinds die tijd kreeg hij steeds minder vaak een erectie.

Toen de artsen zijn bloed onderzochten, ontdekten ze dat de testes van de man te weinig testosteron aanmaakten. Zijn totale testosteronspiegel was 4.5 nmol/L. Normaliter hebben mannen een spiegel van 12.5 tot 34.3 nmol/L. Het vrije testosteron van de man was 9.0 pmol/L. Normaal is dat 45.0 tot 138.7 pmol/L. De concentratie LH en FSH van de man viel nog net binnen de limieten, maar was aan de lage kant.

De artsen lieten de man dagelijks 50 mg Clomid slikken. Hieronder zie je dat de testosteronspiegel daardoor sinds week 0 - het begin van de Clomidtherapie - met een factor vier toenam. Of, als je een beetje royaal rekent, met een factor vijf.


Clomid verviervoudigt testosteronspiegel overtrainde hardloper


In week 24 stopten de artsen met de therapie. Toen de klachten daardoor weer terugkeerden en na drie maanden nog niet waren verdwenen, zetten de artsen de man op 25 mg Clomid per dag. De man had kennelijk geen zin om zijn leefstijl op zo'n manier te veranderen dat zijn testosteronspiegel op een natuurlijke manier normaliseerde. Dat had bijvoorbeeld gekund door een deel van de duurtraining te vervangen door krachttraining, zijn trainingsvolume te verminderen, meer te slapen of de inname van enkelvoudig onverzadigde vetzuren te verhogen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken