Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Kruidenextracten       Overgewicht       Afslanken       Afslanksupplementen    

0 5 - 0 8 - 2 0 0 9

  Cocktail van resveratrol en quercetin doodt vetcel (Life Sci. 2008 May 7;82(19-20):1032-9.)

Een mengsel van voedingscomponenten zou in het lichaam wel eens een dubbel afslankend effect kunnen hebben. Volgens een reageerbuisstudie van de University of Georgia verhindert een mix van quercetine en resveratrol [structuurformules hieronder] dat groeiende vetcellen vetten opnemen. Tegelijkertijd doodt de mix volwassen vetcellen.

Quercetine
Resveratrol
Over de anti-vetzuchteigenschappen van quercetine hebben we recent veel geschreven. De stof die van nature in groene thee, rode wijn, appels en uien zit, knijpt vetcellen leeg en heeft een bescheiden stimulerend effect op het metabolisme. Resveratrol doet iets soortgelijks. Ook resveratrol remt de opname van vet door vetcellen. Resveratrol laat in dierstudies cellen bovendien meer energieopwekkende mitochondria aanmaken en verhoogt zo het energieverbruik.

De onderzoekers vroegen zich af wat de combinatie van resveratrol en quercetine doet. Ze stoppen jonge vetcellen in een reageerbuis en stelden die bloot aan oplopende concentraties quercetine [Q] en resveratrol [R]. De figuur vertelt wat de stoffen deden met de hoeveelheid vetzuren die de vetcellen opslaan. De getallen betreffen de concentraties in micromol.


Cocktail van resveratrol en quercetin doodt vetcel


De stoffen blokkeerden het eiwit PPAR-gamma. Dat is een sensor die vetcellen vertelt dat er vetzuren in de buurt zijn.

De onderzoekers herhaalden hun proeven met volwassen vetcellen, en keken dan naar hun levensvatbaarheid. Ze zagen dat de stoffen de cellen doodden.


Cocktail van resveratrol en quercetin doodt vetcel


De mix liet de cellen zelfmoord plegen. De onderzoekers vonden in ieder geval klassieke merkers voor cellulaire zelfmoord. Ze vonden meer cytochroom C en meer losse strengetjes DNA in de cellen. Cytochroom C hoort in de mitochondria. Vind je het in de celvloeistof, dan is er iets in de cel aan het misgaan.

Je kunt uit het artikel niet precies opmaken waar de onderzoekers, die werkzaam zijn in de veterinaire wetenschappen, naartoe willen. "These findings provide suggest that resveratrol and quercetin, especially in combination, may have a potential to be used for regulating the adipocyte life cycle."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken