Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Leefstijl & testosteron       Suppletie & testosteron       Horror & sensatie       Vetzuchtepidemie    

0 4 - 0 4 - 2 0 1 0

  Cola slecht voor testes (Am J Epidemiol. 2010 Mar 25. [Epub ahead of print].)

Mannen die veel cola drinken maken minder zaadcellen aan. Dat schrijven Deense endocrinologen binnenkort in de American Journal of Epidemiology. De Denen stuitten per toeval op het verband. Eigenlijk bestudeerden ze het effect van cafeïne op de vruchtbaarheid.

Cola slecht voor testes
De onderzoekers horen bij een groep wetenschappers die al jarenlang de aanmaak van zaad in mannen bestudeert. Kopstukken van die groep zijn Shanna Swan en Niels Skakkebaek, die ook co-auteurs van deze studie waren. De theorie dat mannen bezig zijn hun vruchtbaarheid te verliezen en steeds minder testosteron aanmaken is hun geesteskind. De onderzoekers verdenken vooral milieuverontreiniging en hormonen in vlees, maar bestuderen ook voedingsgewoonten.

In deze publicatie gebruikten de Denen de gegevens van 2554 jonge mannen die in het leger wilden, en tussen 2001-2005 een medische keuring ondergingen. De onderzoekers betaalden de mannen wat extra geld als ze vragen over hun inname van cafeïnehoudende dranken wilden beantwoorden en een zaadmonster wilden produceren.

Cafeïne is voor zover bekend een onschuldig stimulantium, maar veel stoffen die interacteren met adrenerge receptoren zijn niet goed voor de testes. Zelfs een specifiek stimulantium als clenbuterol, dat alleen interacteert met de beta-2-adrenerge receptor, verslechtert in dierstudies de conditie van de testes. Vandaar dat de Denen wilden weten of oopk cafeïne de vruchtbaarheid van mannen verminderde.

De belangrijkste bron van cafeïne voor de mannen was koffie. Op de tweede plaats kwam cola.


Cola slecht voor testes


Toen de onderzoekers de hoeveelheid zaadcellen in de monsters bepaalden, zagen ze dat colaconsumptie het aantal zaadcellen verminderde. De heavy users van cola, die wekelijks meer dan 7 liter cola dronken, maakten 40-50 procent minder zaad aan dan mannen die geen cola dronken.


Cola slecht voor testes


Op de beweeglijkheid en de kwaliteit van het zaad was cola niet van invloed.

De onderzoekers weten niet hoe cola de zaadaanmaak vermindert. Ze weten wel dat het negatieve effect niet wordt veroorzaakt door cafeïne. Cafeïne heeft alleen in forse hoeveelheden van meer dan 800 mg/dag een negatief effect op de kwantiteit van het zaad. In cola zit niet zo verschrikkelijk veel cafeïne. Cafeïne kan het effect dus niet veroorzaken, stellen de Denen.

Misschien zitten er in cola verbindingen die de testes aantasten, vermoeden de Denen, al hebben ze geen idee welke. Een andere mogelijkheid is dat mannen die veel cola drinken ongezonder leven.

Of cola ook de aanmaak van testosteron vermindert hebben de Denen niet onderzocht.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken